Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

På Smögen kan man just nu få betala uppemot 500 kronor för ett kilo räkor. Bild: Lasse Edwartz
På Smögen kan man just nu få betala uppemot 500 kronor för ett kilo räkor. Bild: Lasse Edwartz

Skyhöga räkpriser i hela Bohuslän

Just nu är priset på räkor ovanligt högt på västkusten. Tidningen har pratat med flera fiskehandlare längs kusten – som berättar att det kan kosta uppemot 500 kronor för ett kilo.
– Det är dyrt, men vi är inne på veckorna då efterfrågan är som störst, säger Petter Karlsson på Smögens fiskaktion.

Den som planerar räkfrossa till helgen kan räkna med att få betala ovanligt höga priser. På torsdagen kunde man exempelvis få betala 489 kronor för ett kilo på Smögen. Hos fiskhandlarna i Uddevalla, Lysekil och Strömstad är snittpriset 450 kronor när tidningen gör en rundringning.

– Mindre tillgång och stor efterfrågan är troligtvis förklaringen. Det kan också påverkas beroende på hur mycket det blåser ute till sjöss, men över 400 kronor, det låter väldigt dyrt, säger Roger Skymme, ordförande för både Västkustfiskarna och Göteborgs fiskauktion.

"Vi är inne på veckorna då efterfrågan är som störst"

På Smögens fiskauktion, där de flesta handlare i Bohuslän hämtar sina räkor, brukar priserna generellt ligga mellan 200-250 kronor kilot. Men i går kostade räkorna exakt lika mycket som hummer, vilket är mycket ovanligt – såvida fångsten är extremt låg och turismen är hög.

– Det är dyrt, men vi är inne på veckorna då efterfrågan är som störst. Vi har ungefär 100 lådor räkor inne vilket inte är jättemycket, säger Petter Karlsson på Smögens fiskauktion.

Han förklarar att det samtidigt som detta dessutom är många fiskare som har semester nu.

– Fiskarna har semester, turisterna har semester och vill unna sig något gott. Det är stor efterfrågan på det mesta för tillfället skulle jag tro, så det skulle inte förvåna mig om det även är ont om vitt vin på systemet runt dessa tider, säger han.

Billigare nästa vecka

Efter helgen och under kommande vecka förväntas dock priserna att sjunka.

– Man kan nog våga räkna med att det inte kommer att kosta mer än 400 kronor kilot nästa vecka, säger Karlsson på Smögens fiskeauktion.