Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: RS Smögen
Bild: RS Smögen

Sju personer fick räddas när fiskebåt sjönk

Sju personer räddades från en sjunkande fiskebåt under måndagen utanför Hållö. Samtliga personer ska ha klarat sig oskadda men båten hamnade tillfälligt på havets botten.

Det var vid halv två-tiden under måndagen som besättningen på en fiskebåt larmade JRCC (sjö- och flygräddningscentralen) utanför Hållö efter att deras fiskebåt börjat ta in vatten.

Både Sjöräddningen, en lotsbåt och Kustbevakningen larmades till olycksplatsen. Enligt Valdemar Lindkrantz, kommunikatör på Kustbevakningen, hade besättningen redan övergett båten när man kom fram till platsen.

– Med en RIB-båt plockande man upp sju personer ut vattnet som satt i en livflotte och dessa kunde sedan transporteras oskadda till hamnen i Kungshamn, säger han.

Innan båten sjönk helt lyckades man koppla stäven till ett större fartyg som kunde bogsera båten in till Kungshamn i långsam takt.

– Detta har fungerat vid liknande händelser tidigare. I Lysekil bland annat. Men tyvärr lyckades man inte komma hela vägen in till kajen. Drygt 25 meter från land så sjönk båten helt, säger han.

Dykare kunde hjälpa till

Tur i oturen hamnade båten på ett sådant djup att dykare från Kustbevakningen kunde simma ner till botten och koppla på en ny lina. Därefter kunde båten dras upp igen med hjälp av ett större fartyg och en kran.

– Båten innehöll bland annat 300 liter diesel och vi ville inte att hon skulle ligga och läcka på botten. Så för vår del var ärendet framför allt miljörelaterad och det var därför som vi assisterade i bärgningen, säger han.

Fiskebåten är enligt Kustbevakningen nu uppe från havets botten och säkert på land. SHK (Statens haverikommission) kommer så småningom att kopplas in för att utreda vad som kan ha orsakat olyckan.

– Vi hanterar ärendet som en olycka och misstänker inget brott. Det var ett rådigt ingripande från samtliga inblandade och vi är glada att allt under omständigheterna gick bra, säger han.

Bild: Kustbevakningen
Bild: Kustbevakningen