Rikligt med regn kan det komma under tisdags- och onsdagsdygnet i Bohuslän.
Rikligt med regn kan det komma under tisdags- och onsdagsdygnet i Bohuslän. Bild: Lasse Edwartz

Se upp för blixthalka

Under natten mot tisdag kan det bli minusgrader, då gäller det att se upp för halka om man ska ge sig ut i morgontrafiken.
– Tillfällig försmak av vintern då kallare luft drar in över Bohuslän, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

ANNONS

Enligt almanackan är det höst, men meteorologiskt har Bohuslän inte fått höst än och får vänta på det ett tag till. Och längs kusten, menar SMHI, är det fortfarande sommar eftersom dygnsmedeltemperaturen inte varit under tio grader.

Temperaturen i vårt område sjunker under natten mot tisdag och det kommer regn västerifrån, som gör att det blir våta vägbanor. Meteorologen Sofia Söderberg varnar för att det kan ishalka.

– Det kan bli klurigt på vägytorna tidigt på tisdag morgon, säger hon.

Regn och blåsigt

Under tisdagen stiger temperaturen och det kan bli upp mot tio grader. Det blir även tidvis regn och blåsigt – en byig sydvästlig vind. SMHI har utfärdat kulingvarning i Kattegatt.

ANNONS

– Det kan ställa till det, säger Sofia Söderberg.

SMHI varnar för att det kan komma mycket regn i Bohuslän under det närmaste dygnet. Lokalt så mycket som 20 millimeter.

– Som det ser ut nu kan det bli rikliga mängder. Vi uppskattar att det kan komma 5–10 millimeter regn, och upp till 20 millimeter lokalt, säger hon.

Solen tittar fram

Under onsdagen dröjer sig skurarna kvar, men lättar upp på eftermiddagen och det blir allmänt uppehåll. Kallare luft kommer in under torsdags- och fredagsdygnet, som lägst blir det 4–5 grader på natten.

Nån skur kan det bli under torsdagen, men solen visar sig emellanåt och temperaturen ligger runt tio grader med friska vindbyar. På fredag utlovas det en hel del sol.

Meteorologen vid SMHI vill inte sia så mycket om helgens väder.

– Jätteosäkert inför helgen, mer än vanligt, säger Sofia Söderberg, som i nuläget har svårt att ge en prognos.

ANNONS