Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jakob Simonson
Bild: Jakob Simonson

Så ser smittan ut just nu – kommun för kommun

Under den senaste veckan har smittspridningen ökat i hela Västra Götaland och i ett antal kommuner i Bohuslän. Även i Tanum har smittan ökat - men inte i Strömstad.

Under vecka 11 rapporterades totalt 6 152 fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen. Det innebär en ökning med 17 procent i regionen, jämfört med föregående vecka.

I Bohuslän ökade förekomsten av nya fall i flera kommuner, men inte i Strömstad där antalet nya fall är ett mindre än vecka 10. Tanum rapporterar däremot fler nya fall - 17 bekräftade fall vecka 11, att jämföra med 12 veckan innan.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren vädjar: Inga stora påskfiranden

Smittan ökade mest i Uddevalla

Antal bekräftade fall av covid-19 vecka 11 (förändring jämfört med vecka 10 inom parentes)

Uddevalla: 142 (+26)

Lysekil: 10 (-1)

Munkedal: 22 (+3)

Orust: 50 (-18)

Sotenäs: 17 (-7)

Strömstad: 18 (-1)

Tanum: 17 (+5)

Källa: Västra Götalandsregionen

Uddevalla kommun har ökat mest under den senaste veckan - 142 nya bekräftade fall. Även i Färgelanda ökade smittan med 34 nya bekräftade fall, vilket är 18 fler än föregående vecka. Smittan minskade som mest på Orust med 18 färre bekräftade fall än veckan innan.

Antal fall per 10 000 invånare per kommun (förändring jämfört med föregående vecka inom parentes)

Uddevalla: 25 (+5)

Lysekil: 7 (-1)

Munkedal: 21 (+3)

Orust: 33 (-12)

Sotenäs: 19 (-7)

Strömstad: 14 (+-0)

Tanum: 13 (+4)

Källa: Västra Götalandsregionen

På Orust minskade incidensen (antalet fall per 10 000 invånare) till 33 fall per 10 000 invånare. Tanum fick en högre incidens än veckan innan, medan incidensen i Strömstad är oförändrad.

Smittan ökar även bland barn och ungdomar i samtliga skolåldrar. Som mest ökade smittspridningen med en tredjedel bland barn i högstadieåldern.

Incidensen för hela Västra Götaland de senaste två veckorna (vecka 10 och 11) är 660 fall per 100 000 invånare. För att öppna gränsen till Västra Götaland kräver Norge att den siffran ska vara under 25.

Brittiska varianten dominerar i regionen

Enligt smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg kan en bidragande orsak till regionens höga smittspridning vara utbredningen av den brittiska varianten av coronaviruset.

– Den är mer smittsam och och dominerar helt klart i vår region numera, säger Thomas Wahlberg.

Därför utfärdas nu restriktioner inför påsken: Umgås bara med dina närmaste, träffa så få som möjligt och avstå onödiga resor.

– Det måste man ha med sig nu när vi går in i påskhelgen. Vi är vana vid att fira många tillsammans, kanske med olika sällskap olika dagar. Det kan vi inte göra nu, säger Thomas Wahlberg.

Fram till den 21 mars har 2 166 dödsfall bland personer med bekräftad covid-19 rapporterats i Västra Götaland. Medelåldern bland dödsfallen var 83 år, och 55 procent av de avlidna var män. Totalt har 91 procent av dödsfallen inträffat bland personer 70 år eller äldre.

Fakta: Regionala rekommendationer Västra Götaland

• Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar.

• Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.

• Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.

• Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

• Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan.

• Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.