Så länge stannar sommarvärmen

De senaste dagarna har sommarvärmen anlänt till Västsverige. Och värmen ser ut att hålla i sig ett bra tag. På Kristi himmelsfärdsdag kan det bli upp till 26 grader.

ANNONS
|

Det var i lördags som temperaturerna i Västsverige började klättra över 20-gradersstrecket och och vi fick en försmak av sommaren. Sedan dess har värmen hållit i sig, och det ser den ut att göra under de närmaste dagarna också.

– På tisdagen blir det fortsatt soligt och varmt och temperaturerna ser ut att landa på mellan 20 och 23 grader, även om det alldeles närmast kusten kan bli några grader lägre, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Lediga dagen blir varmast

På onsdagen väntas vädret fortsätta i samma stil, med sol och temperaturer på mellan 21 och 24 grader, även om det också kan bildas en del stackmoln. Men det är på torsdagen som den riktiga höjdpunkten inträffar. Tidigare prognoser har indikerat att Kristi himmelsfärdsdag skulle drabbas av ett regn- och åskoväder. Men nu ser det ljusare ut.

ANNONS
Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca
Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca

– Torsdagen ser ut att bli den varmaste dagen, med temperaturer som kan nå upp till 26 grader. Framåt eftermiddagen kan det dyka upp lite stackmoln och sedan passerar en kallfront. Men det dröjer, som det ser ut nu, till natten mot fredagen. Då kan det bli en hel del skurar och åska, säger Erik Rindeskär.

Svalare till helgen

På fredagen blir det sedan rejält mycket svalare. Temperaturen väntas då hamna på mellan 15 och 17 grader. Men det blir fortsatt klart väder utan risk för nederbörd.

– Sedan är prognosen osäker men det ser ut som att lördagen kan bli ganska solig den också, med temperaturer på mellan 14 och 17 grader. På söndagen kan det bli en del skurar.

För att meteorologerna säkert ska kunna säga att det är sommar i Sverige så måste dygnsmedeltemperaturen överstiga tio grader i fem dygn. Där är vi inte i skrivande stund, men allt tyder på att vi ska ha nått dit på onsdag.

– Och då kommer vi alltså kunna slå fast att sommaren kom i lördags, säger Erik Rindeskär.

ANNONS