Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Så drabbades bohusläningarna av stormen Ciara

Översvämmade fiskesamhällen, avstängda broar och strömavbrott runt hela Bohuslän. Den brittiska stormen skapade stora problem men också lite glädje.

Det var runt lunchtid i söndags som de västliga vindarna började göra avtryck i Bohuslän. Samtidigt öste regnet ner och under 24 timmar föll lika mycket regn som det i genomsnitt gör under hela februari månad. Vindarna ökade successivt och halv nio på söndagskvällen visade mätstationer på Uddevallabron vindbyar på 35,2 meter per sekund, vilket är över gränsen för orkanstyrka. Även Tjörnbron stängdes av för all trafik efter en stormrelaterad olycka.

Filmen visar ovädret i centrala Uddevalla vid 14-tiden på söndagen. Vindarna tilltog rejält under kvällen och nådde orkanstyrka. Foto: Ingvar Spetsmark

Strömavbrott runt om i Bohuslän

Under söndagen drabbades hundratals hushåll av strömavbrott runt om i Bohuslän. De mest drabbade områdena var Strömstad, Tanum och Sotenäs men även på Orust var det en hel del hushåll som fick plocka fram levande ljus.

LÄS MER: Stormen Ciara kom med orkanvindar och rekordregn

Det var även en hel del hus som fick oönskade grannar. Under söndagen föll ett stort träd och mirakulöst landade mellan två hus. Inget av husen skadades men en studsmatta mosades av jätteträdet.

Under natten till söndagen fortsatte träden att falla. Under måndagsmorgonen uppskattade trafikverket att det låg 250 fallna träd på vägar runt om i Västra Götaland och Halland men att det säkert fanns ett stort mörkertal som inte hade rapporterats in.

Filmen visar översvämningar i Fjällbacka efter att havsvattnet drog in på land under måndagseftermiddagen.

Inställda tåg

När stormen drog in avbröts alla planerade tågresor mellan Strömstad och Uddevalla och det var inte förrän på tisdagsmorgonen som tågen började rulla igen.

Höjda vattennivåer

Mellan 07.00 på söndagen och 07.00 på måndagen kom 42 millimeter regn. Senaste det regnade så mycket under en och samma dag i februari var 2008. Under måndag eftermiddag hade havsnivåerna i norra Bohuslän höjts till över 1,3 meter över det normala vilket kan leda till översvämningar. Räddningstjänsten ryckte ut och fick hjälpa till att tömma vatten från källare i Lysekil och i Grebbestad bredde vattnet ut sig på gatorna.

I Högsäter använde två barn sin fantasi för att göra det bästa av situationen. Deras mamma uppger för Bohusläningen att barnen gått och väntat på snö men då den uteblivit kom det här ovädret som en glad överraskning.

I Högsäter gjorde två kreativa barn det bästa av situationen. Foto: privat.

Under tisdagen ligger det fortfarande kvar vatten på gatorna men vattennivåerna i havet har sänkts. Under måndagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för höga havsnivåer men de har nu gått ner. Under tisdagen ligger en klass 1-varning kvar trots att havsnivån är under klass 1-varning men i och med att det kommer tidvatten kommer nivån att gå varningsgränsen under dagen. Det är först på torsdag som havsnivån förväntas återgå till normalläge.