Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Påsken i Bohuslän brukar firas med både fyrverkerier och brasor. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Bild: Kent Hallgren
Påsken i Bohuslän brukar firas med både fyrverkerier och brasor. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Bild: Kent Hallgren

Så blir påskvädret i Bohuslän

Uppehåll och goda chanser till sol väntar Bohuslän under påskhelgen. För den som planerar en påskbrasa gäller det dock att se upp med vindarna.

Påsken i Bohuslän brukar firas med både fyrverkerier och brasor och för den som ser framemot att tillbringa tid med familjen utomhus, kommer det att bjudas på flera soliga dagar framöver.

Skärtorsdagen kommer bjuda på regn men till fredagen kommer himlen att ha klarnat och solen kika fram.

– Torsdagen inleds med ett stråk av regn men följ av stabilare väder. Från fredagen och in under helgen så är det goda möjligheter för sol fram till och med söndagen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Kan bli friska vindar vid kusten

Lokalt kan molnen under dagarna visa sig lite till och från men nätterna kommer vara klara. Temperaturerna ligger på mellan fem och nio grader men kryper ner mot nollan under nätterna.

Om du under lördagen planerar att tända en påskbrasa i trädgården eller skjuta upp raketer för att skrämma iväg häxor och oknytt gäller det dock att se upp med vindarna.

– Det är ganska friska vindar under hela helgen, speciellt längst med kusten, men det är först på söndag som det kommer blir hårda vindbyar, säger han.

Väderprognosen ser ut att bli oförändrad i början på nästa vecka. Solen fortsätter med vissa lokala moln som passerar men mildare luft kommer komma in över landet.

Elden är ett personligt ansvar

Enligt SMHI finns det i nuläget inga brandvarningar utfärdade för Bohuslän men prognosen kan snabbt ändras. Räddningstjänsten skickar därför med en vänlig uppmaning om aktsamhet till påskfirarna.

– Först och främst kan man ju ta sig en funderare på om man verkligen behöver elda, och om man ändå gör det, så ska man komma ihåg att elden är ett personligt ansvar. Om branden löper dig ur händerna så kan du göra dig skyldig till ett brott, säger Andreas Svenblad, inre befäl på räddningstjänsten.

Ha grannarna i åtanke vid eldning

Att ha en vattenslang eller brandsläckare nära till hands är klokt. Även att säkerställa att platsen man eldar på är godkänd av kommunens miljökontor.

– Det är inte tillåtet att elda överallt. Sedan ska man även ha grannar i åtanke om det är tätbebyggd. Många kanske väljer att sitta ute om det är fint väder och då är det kanske inte så roligt att sitta i en rökridå, säger han och fortsätter:

– Det kan även vara bra att komma ihåg att elda träpallar och skräp inte är tillåtet, utan ska lämnas på återvinningen.