Regler kring hummerfisket stramas upp ytterligare

Fler humrar ska få chansen att överleva. Därför kringskärs nu också reglerna kring hur länge man får hålla hummer i sump - alltså hålla fångade humrar inlåsta, levande i vattnet. Dessutom måste alla tinor byggas om.

ANNONS
|

– Det har varit en oklarhet i regelverket kring det här fisket, som gjort att det inte varit helt självklart om en hummer som utvecklat yttre rom när den suttit i sumpen efter att ha fångats, varit lovlig eller inte att behålla. Nu ska det inte råda några tveksamheter längre, säger Martin Karlsson som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i Göteborg.

Därför införs nu med start den 26 september (fiskepremiären) nya regler för hur länge det är tillåtet att hålla fånga hummer i en sump. Tidigare var detta tillåtet från hummerpremiären till den 10 maj. Men nu gäller att detta är tillåtet längst till den 31 januari.

ANNONS
Hummer som får rom när den sumpat ska frisläppas enligt nya regler.
Hummer som får rom när den sumpat ska frisläppas enligt nya regler. Bild: Stefan Berg

– Träffar man på en rombärande hummer i en sump så ska den omedelbart återutsättas, säger Martin Karlsson.

Han tillägger att Hav också beslutat att burar och tinor från och med årsskiftet ska utformas så att de inte fortsätter att fånga fisk eller kräftdjur om de går förlorade i havet.

Därför måste alla tinor byggas om så att de får minst ett rymningshål om minst 15 cm i diameter i nederkanten av varje rums innervägg. Hålet ska hållas stängt med hjälp av en maximalt 3 mm tjock, enkel och obehandlad bomullstråd utan kärna.

– Finessen med det är att tråden går sönder efter 3 till 4 månader och då kan de instängda djuren ta sig ut, säger Martin Karlsson och tillägger att Hav kommer att lägga ut en film på sin hemsida som förklarar hur man ska bygga om sina tinor för att följa reglerna.

ANNONS