Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Undvik att elda i naturen i påsk, vädjar räddningstjänsten. Bild: Stefan Bennhage
Undvik att elda i naturen i påsk, vädjar räddningstjänsten. Bild: Stefan Bennhage

Räddningstjänstens vädjan: Elda inte

Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att undvika svedjeeldning och onödig eldning av trädgårdsavfall hemma på tomten. Det råder stor risk för gräsbränder just nu, och man vill undvika onödiga utryckningar på grund av situationen med coronaviruset.

– Vi vädjar till allmänheten att inte elda nu när det torra fjolårsgräset lätt antänds. Det råder inte eldningsförbud, men det belastar vår organisation om det blir mycket gräsbränder, säger Mats Johansson som är förebyggandechef vid Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Med andra ord är det enligt räddningstjänsten inte läge för några stora påskbrasor just nu, men samtidigt gäller uppmaningen på obestämd tid och inte enbart under påskhelgen.

Torrt fjolårsgräs höjer brandrisken

Det är det torra fjolårsgräset som gör att det i nuläget råder stor risk att eventuella brasor snabbt kan sprida sig på ovälkomna sätt.

Men i det ansträngda samhällsläget just nu på grund av den ständigt närvarande coronapandemin vill räddningstjänsten helst hushålla med sina resurser, och inte behöva rycka ut på gräsbränder som lätt kunnat undvikas.

Så sent som i slutet av mars gick även Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund ut och vädjade till allmänheten om att undvika onödig eldning på egna marker, av samma anledning.

– Det har inte gått någon förbi att vi är i en pandemisituation och vi liksom alla andra kommer att påverkas. Det här är en preventiv åtgärd att informera om brandrisk och det finns ingen annan orsak till svedjeeldning än att det är estetiskt, sade förbundschefen Hans Därnemyr då.

Påskfirandet igång

Redan under torsdagen har det också inträffat flera bränder till följd av att personer eldat ris. Under eftermiddagen fick flera enheter från räddningstjänsten rycka ut och släcka en gräsbrand i Ljungskile. Även i Lysekil och Strömstad har räddningstjänsten larmats om gräsbränder.