Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens avlyssning avslöjade kidnappningsförsök – två män åtalas

Kidnappningshärvan i Lysekil nystas sakta men säkert upp. Två av de tre männen som suttit häktade åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt.

Det var i mitten av juni som tre män häktades misstänkta för inblandning i en kidnappningshärva i Lysekil. Nu har åtal väckts mot två av männen, den ena i 30-års-åldern och den andra i 25-årsåldern.

De två männen misstänks ha försökt kidnappa en man i Brastad strax före de häktades. Enligt åtalet ska den äldre av männen kontaktat den yngre och sagt åt honom att föra bort en Brastadbo i 45-årsåldern.

– Du ska kidnappa han, hör du vad ja säger, ska den äldre mannen ha sagt i telefon.

Det vet polisen eftersom man hade avlyssning på den äldre mannens telefon. Han var sedan tidigare misstänkt för en tidigare kidnappning i Lysekil som ska ha utförts i slutet av april.

I telefonsamtalet ska han ha sagt att den yngre mannen skulle binda fast Brastadbon i en lokal och utpressa honom på 200 000 kronor.

Den yngre mannen ska därefter tillsammans med tre andra män begett sig med bil mot det tänkta kidnappningsoffret. Men bara strax efter att de anlänt till mannens adress ska polisen dykt upp och avbrutit kidnappningsförsöket.

De andra männen åtalas dock inte för sin inblandning.

– Vi bedömer att vi inte kan bevisa vad de visste om kidnappningsförsöket, säger Patrik Stintzing, som är åklagare i målet.

Texten uppdateras