Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

Pappa fick miljonbidrag – påstod sig vara apatisk

Uddevallafamiljen fick miljonbidrag i assistansersättning från Försäkringskassan för att pappan i familjen påstods vara apatisk. Samtidigt kunde han köra bil – och en kväll kom polisen på honom med att köpa en tunnbrödsrulle. Nu har hovrättens dom kommit.

Mannen i 55-årsåldern påstod att han behövde hjälp med i princip allt, som toalettbesök, matning och påklädning.
– Jag kissar på mig, och även bajsar på mig. På toaletten har jag ingen kontroll, ibland ramlar jag ned på golvet, har han själv berättat för polisen.

I ett intyg står det att mannen har "ett fullständigt behov av hjälp med hygien, torkas även av hustrun efter toalettbesök. Kan inte klä sig själv, matas av hustrun. Sitter helt apatisk om inte hustrun sysslar med patienten".

Fick 6,6 miljoner

Därför anställdes hustrun som hans personliga assistent, några år senare anställdes även sonen. För det jobb som de sade sig lägga ner för att hjälpa mannen betalade Försäkringskassan ut assistansersättning. Under tio år rör det som om drygt 6,6 miljoner kronor som betalats ut till Uddevallafamiljen.

Förra våren började Försäkringskassan misstänkta att mannen "grovt överdrivit sitt hjälpbehov" och på så sätt felaktigt beviljats assistansersättning.

Den misstänkta bluffen avslöjades sedan när mannen förnyade sitt körkort. Man kollade då om han fanns registrerad för någon trafikförseelse.
– Då visade det sig att det finns en trafikförseelse från 2015. De började utreda detta och sedan kopplades polisen in, har åklagare Patrik Stintzing tidigare berättat.

Sågs köpa tunnbrödsrulle

Misstankarna stärktes och polisen satte in span på familjen – och spaningen gav resultat. De såg hur han handlade mat med sin fru för att sedan lasta in varorna i bilen och köra därifrån. Pappan sågs också ta ut pengar vid en bankomat. Och efter ett möte med en bekant, som han sågs prata med, gick han till en matvagn och köpte en tunnbrödsrulle – som han sedan åt upp. Allt detta utan hjälp från sin fru eller någon annan.

Flera av händelserna har filmats av polisen.
– Man har delvis följt efter och spanat på honom och sedan finns det en hel del filmmaterial från andra vardagliga händelser så som köp i affärer, automatuttag, tankning av bil och sådana saker, har Patrik Stintzing berättat.

Dessutom har polisen tagit del av familjens egna semesterbilder – där han rökte vattenpipa, körde bil och åkte båt. Bilder som polis och åklagare visar på att pappan mådde bättre än vad som påstods.
– Han är, enligt mig, välfungerande i samhället och visar inget tecken på funktionsnedsättning, har Patrik Stintzing sagt.

Mådde bra vissa dagar

Pappan, mamman och sonen åtalades för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Åklagaren anser att det varit "en verksamhet som utövats systematiskt och i större omfattning och varit av samhällshotande natur".

Familjemedlemmarna har dock hållit fast vid sin version  om att pappan behövde all hjälp – och nekar till brott.
– Han gör gällande att åklagaren har fel i det avseendet. Hans uppfattning är att han är så sjuk att han är i behov av assistansersättning, har pappans advokat Bo Hallberg tidigare sagt.

Hur förklarar han de bilder som finns där han bland annat kör bil och handlar?
– Vissa dagar har han mått bättre och de dagarna har det hänt att han har gjort saker som vanliga människor klarar av att göra. Det är liksom inte den normala tingens ordning utan det hör till ovanligheten att han klarar av att göra sådana saker enligt honom själv, har Bo Hallberg sagt.

Fängelse för familjen

Uddevalla tingsrätt dömde föräldrarna till fängelse i fyra år medan sonen fick fängelse i två år.

Domen överklagades av och nu fastställer hovrätten domen mot föräldrarna.

Hovrätten anser att de misstänkta har anpassat sina berättelser allteftersom de fått ta del av utredningen så att dessa. De skriver att deras uppgifter "i stora delar är efterhandskonstruktioner".

Sammanfattningsvis anser hovrätten att familjen inte haft rätt till assistansersättning. De anser att det är bevisat att paret lämnat "vilseledande och oriktiga uppgifter" om mannens hälsotillstånd och hjälpbehov. Vilket lett till att de felaktigt fått 6,6 miljoner kronor i assistansersättning.