Arbetslösheten har ökat något i Strömstad, men den är fortfarande lägre än snittet.
Arbetslösheten har ökat något i Strömstad, men den är fortfarande lägre än snittet. Bild: Jakob Simonson

Något högre arbetslöshet i Strömstad och Tanum

I norra Bohuslän har arbetslösheten ökat något - men är låg i förhållande till regionen och Sverige som helhet. Det visar november månads arbetslöshetssiffror.

ANNONS
LocationStrömstad||

Under november månad rapporterade Västra Götaland en total arbetslöshet på 6,5 procent. Det är en ökning med 0,4 procentenheter jämfört med samma tidpunkt i fjol. Siffran för riket är 7,2 procent.

I Bohuslän är det Tjörn som sticker ut med den lägsta arbetslösheten i hela regionen. 2,7 procent är rena 1980-talssiffror. I jämförelse med det ligger Strömstad, med 5,6 procents arbetslöshet, och Tanum med 4,9 procent lite högre. Men det är fortfarande under snittet för Västra Götalandsregionen, vilket är 6,5 procent. Högst i regionen ligger Åmål, med en arbetslöshet på hela 13,6 procent.

Både i Strömstad och Tanum har arbetslösheten ökat något – en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med november 2018

ANNONS

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 18,3 procent i Västra Götaland under november månad. De utlandsföddas arbetslöshet har sjunkit i över två år i sträck. Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 11,8 procentenheter i regionen.

Arbetslösheten bland unga stiger i regionen. I november var 7,9 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande. Det är dock lägre än för riket som helhet, där ungdomsarbetslösheten är 9,2 procent.

Västerbotten har den lägsta arbetslösheten i riket (5,6 procent), medan Södermanland har den högsta (10,0 procent).

ANNONS