Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arkivbild

Medlem i idrottsföreningar misstänkt för övergrepp mot barn

En medlem i flera idrottsföreningar i Bohuslän har stängts av efter misstankar om övergrepp.

En person verksam i flera idrottsföreningar i Bohuslän har polisanmälts för ofredande. Något P4 Väst var först med att rapportera under torsdagen.  Det är föräldrar till två barn i yngre tonåren som polisanmält personen. 

Anmälningarna handlar om ofredande men i övrigt är det inte känt vad medlemmen anklagas för.

Göran Gustavsson, förundersökningsledare på polisen i Uddevalla, säger till Bohusläningen att polisen har fått in minst två anmälningar om ofredanden rörande ungdomar men han vill inte gå in på ärendet i övrigt. 

– Med hänsyn till de inblandade säger jag inte mer än att jag bekräftar att det finns fler än två anmälningar, fortsätter han.

Han säger dock att anmälningarna rör ofredanden av olika karaktär.

Bohusläningen har varit i kontakt med båda föreningarna.

- Jag blev kontaktad av en föräldrer till en av våra unga medlemmar som meddelade att de skulle anmäla en person i vår förening, berättar ordföranden i en av föreningarna.

Klubben kallade omedelbart till styrelsemöte dit den polisanmälde personen också kallades. Den anmälde stängdes av från all verksamhet och lokaler där föreningen verkar. Ordföranden vill inte säga något om hur den anmälde personen ställde sig till uppgifterna.

En vecka senare fick ordföranden kännedom om ytterligare en anmälan. Uppgifterna hade också spritts till en annan förening i närheten som också stängde av de anmälde personen.

 - Vi har därefter informerat alla medlemmar i ett brev där vi redogjorde för läget och hur vi agerat så här långt. 

Klubben kallar i brevet det inträffade som brott mot minderårig. Klubben förklarar också att man tar avstånd från allt brottsligt agerande mot minderåriga och att man står upp för barn och ungdomar i sin verksamhet.

I brevet berättar föreningen också att den anmälde, vid en eventuellt fällande dom, kommer att stängas av på livstid. I brevet poängteras samtidigt att den anmälde medlemmen inte är dömd utan att det ännu rör sig om anmälningar. Klubben ber medlemmarna att undvika spekulationer och låta polisutredningen ha sin gång.

Klubben berättar i brevet också att man samarbetar med polisen och ger de berörda ungdomarna sitt fulla stöd.

- Vi finns i första hand till för våra barn och ungdomar och följer Riksidrottsförbundets policy i detta fall. Vi har också varit i kontakt med Västra Götalands idrottsförbund för att försäkra oss om att vi agerat riktigt, säger ordföranden.

Föreningen har fortlöpande kontakt med de anmälande ungdomarnas föräldrar och har även varit i kontakt med Bris, Barnens rätt i samhället.

Kommande vecka har klubben ett nytt styrelsemöte där det inträffade ska diskuteras på nytt.

- Så vitt vi vet har ingenting hänt i samband med vår verksamhet, men om någon är misstänkt eller skyldig till detta ska inte finnas i vår förening, säger ordföranden.