Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Länsstyrelsen: Risk för vattenbrist - spara på vattnet

Vattenläget i länet fortsätter att försämras och Länsstyrelsen Västra Götaland uppmanar nu alla att spara på vattnet.

– Trots att det regnat en del de senaste dagarna är grundvattennivåerna nu under de normala för årstiden i stora delar av länet, säger Tor Segerbo, chef för enheten för vattenärenden på Länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Även om vi nu är inne i en period med ostadigt väder och att det blir successivt även kyligare, så väntas inga större nederbördsmängder. Vattenläget riskerar därför redan om några veckor att bli lika allvarligt som i juli 2018, skriver länsstyrelsen.

– Nu behöver alla bidra till att hushålla med vatten. Alla som tar ytvatten ska vara extra uppmärksamma på vilken påverkan uttaget har på omgivningen och bedöma om fortsatt uttag är lämpligt, säger Tor Segerbo.

Mest sårbart är vattenläget idag i de små vattendragen, där man måste vara uppmärksam på vilka effekter vattenuttag får. Nivåerna i de små grundvattenmagasinen är under de normala i stora delar av Västra Götaland och de stora grundvattenmagasinens nivåer är under de normala i praktiskt taget hela landet.

Generellt är små grundvattenmagasin känsligast eftersom de reagerar snabbt på vattenuttag. Grävda och bergborrade brunnar brukar finnas i små grundvattenmagasin och är alltså också i riskzonen. Sämst är vattenläget i de nordöstra delarna av länet.

Så kan du göra för att spara på vattnet:

Laga trasiga kranar

Stänga av vattnet när du borstar tänderna eller rakar dig

Undvik att bada i badkar

Använd vattenkanna i stället för vattenslang för att vattna i trädgården

Korta ner duschtiden

Diska effektivt genom att använda diskbalja vid handdisk i stället för att diska under rinnande vatten.

För en utförlig lista, se Länsstyrelsen i Västra Götaland