Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ivo kritiserar läkaren för bristande försiktighet vid förskrivning av narkotikaklassade läkemedel. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Ivo kritiserar läkaren för bristande försiktighet vid förskrivning av narkotikaklassade läkemedel. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Läkare skrev ut tusentals narkotikaklassade tabletter

Ivo riktar kritik mot en läkare på en vårdcentral i norra Bohuslän som skrivit ut tusentals narkotikaklassade läkemedel till en patient. Läkaren uppger att han har haft "svårt att säga nej till patienter".

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar en läkare i norra Bohuslän för att ha skrivit ut en för stor mängd narkotikaklassade läkemedel till ett flertal patienter. Detta efter att ett apotek larmat om den stora mängden läkemedel som hans patienter hämtat ut.

Läkaren ska ha under en period skrivit ut 1200 narkotikaklassade tabletter till en patient. Han ska också ha förnyat recept till ett flertal patienter utan att se över hur stor mängd medicin som getts ut till patienten tidigare. Något som sedan lett till att hans patienter har kunnat hämta ut nya recept av läkemedel i korta intervaller.

"Har svårt att säga nej till patienter"

När Ivo kontaktade läkaren medgav han att han inte kontrollerat recepthistoriken ordentligt innan han skrivit ut läkemedel till patienterna. Han säger att han har haft svårt att säga nej när patienter har bett honom om ett nytt recept och att han då har förlängt recept utan att titta på konsekvenserna.

Till Ivo uppger läkaren att han uppfattade att sjuksköterskorna redan hade kontrollerat tidigare förskrivningar av recept till patienten. Han anser att det har funnits stora brister i organisationen på vårdcentralen. Men det resonemanget köper inte Ivo.

– Läkaren är alltid ansvarig för de läkemedel han förskriver och ska se till att mängden blir rätt, säger Maria Wannerek, handläggare för ärendet.

Ivo menar att oavsett om det är brister i vårdcentralens organisation så ska läkaren alltid ha koll på att en patient får rätt mängd medicin utskrivet.

Ivo: Patienter kan bli beroende

Maria Wannerek förklarar att när det rör sig om narkotikaklassade läkemedel finns det en risk att patienter kan bli beroende. I detta fall har läkaren gjort det möjligt för patienterna att överdosera läkemedlet, vilket inte ska kunna ske.

– När det gäller narkotikaklassade läkemedel måste du som läkare vara väldigt försiktig, dessutom hade han inte heller antecknat ordentligt. Patienter ska inte kunna överdosera, säger Maria Wannerek.

Ivo anser därför att hans stora mängder utskrivningar av narkotikaklassade läkemedel har lett till en risk för patienter att inleda ett missbruk. De kritiserar också läkaren för att inte ha dokumenterat mängden narkotikaklassade läkemedel utskrivna till ett flertal patienter i journalen.

Läkaren säger till Ivo att vårdcentralen nu har ändrat sina rutiner och att de har infört tydligare regler över hur recept av narkotikaklassade läkemedel ska hanteras.