Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Invånare uppmanas sluta använda vatten

Vattenverket i Stenungsund står stilla. Invånarna uppmanas att sluta använda vatten för att spara på det som fortfarande finns kvar i kranarna. I ett sms till invånarna skriver kommunen att "ALL VATTENFÖRBRUKNING ÄR FRÅN OCH MED NU FÖRBJUDEN"
– Det har inträffat ett tekniskt fel i vattenverket som påverkar produktion av livsvatten, säger Daniel Gärling, sektorchef för samhällsbyggnad i Stenungsunds kommun.
Meddelandet som gick ut till invånarna i Stenungsund.
Meddelandet som gick ut till invånarna i Stenungsund.

Det är via kommunens hemsida som uppmaningen går ut. Kommunen skriver att det för tillfället är avbrott i vattenförsörjningen och att "I nuläget ska all privat förbrukning i hemmet upphöra för att spara på det vatten som för närvarande finns i kranarna."

– Det har inträffat ett teknisk fel i vattenverket som påverkar produktion av livsvatten, säger Daniel Gärling, sektorchef samhällsbyggnad i Stenungsunds kommun.

Skolor, förskolor och äldreboende och andra verksamheter som rör barn och äldre kan enligt kommunen fortfarande sparsamt vrida på kranarna för att använda det vatten som fortfarande finns kvar i kommunens vattensystem.

– Vi uppmanar till sparsamhet och att inte använda vattnet, säger Daniel Gärling.

Det finns alltså risk att vattnet tar helt slut?

– Det är ett stort problem och det är därför vi har gått ut och uppmanat om sparsamhet så att man inte tömmer vattensystemet.

Kommunen meddelar att reparationsarbete pågår, men att det i nuläget inte finns någon prognos för när felet har åtgärdats.

– Vi jobbar febrilt med att lösa det här tekniska problemet för att få igång produktionen, säger Daniel Gärling.

Enligt Gärling ska kommunen försöka få ut ny information om en timma, alltså vid 10.30-tiden.

Felet berör hela kommunen, utom orterna Ucklum och Svenshögen som får sin vattenförsörjning via andra vattenverk. Exakt hur många hushåll som berörs är oklart.

– Det är ju huvuddelen av alla invånare och verksamheter i Stenungsunds kommun, säger Daniel Gärling.

Kommunen meddelar också invånarna att kranvatten kan bli missfärgat när det pågår arbete med ledningarna. Vattnet ska dock inte vara hälsofarligt att dricka.

Enligt Stenungsunds kommuns hemsida har Vattenfall ett vattenverk i Vetteberget. Från det får ungefär 15 000 personer sitt vatten. Det är boende i Stenungsund, Ödsmål, Stora Höga, Jörlanda och Timmervik.