Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inga polisingripanden i Bohuslän under mytomspunna "tafsardagen"

På torsdagen har det varit den mytomspunna ”tafsardagen”, eventet då pojkar ska ha uppmanats att filma övergrepp mot flickor via appen Tik Tok. Polis, skolor och kommuner har varnat om dagen men ingen har kunnat bevisa att uppmaningen har haft någon reell spridning. På torsdagskvällen kan polisen i Västsverige inte heller rapportera att några anmälningar har gjorts.

Under de senaste veckorna har något som kallats ”tafsardagen” fått spridning i både traditionella och sociala medier. Poliser, skolor och kommuner har också avlöst varandra med att varna föräldrar.

Det hela ska grunda sig i en uppmaning på appen Tik Tok. Pojkar ska ha uppmanats att filma när de tafsar på flickor för att sedan dela videorna på nätet.

Som tidningen tidigare rapporterat är dock bevisen gällande uppmaningen och spridningen av den högst bristfällig.

– Så vitt jag vet finns det ingen klar och tydlig första uppmaning om att tafsa och att den ska ha fått spridning. Varken polis, lärare eller media har visat den här uppmaningen, ingen har pekat och sagt att det här sprids, berättade Jack Werner, en av grundarna bakom Källkritikbyrån, på onsdagen.

LÄS MER: Kommuner varnar för tafsardag – trots brist på bevis

Inga polisingripanden

På torsdagen står det i vart fall klart att effekten av en eventuell uppmaning verkar ha uteblivit. Polisen i Uddevalla har inte varit larmade till något ´ärende kopplat till utsatta flickor.

– Vad jag känner till har vi inte fått in några sådana anmälningar. Det har iallafall inte varit någon patrull ute och jag har inte hört något från vårt kontaktcenter, säger Ove Larsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Uddevalla.

Inte heller verkar polisen ha behövt agera på någon plats i hela Västsverige.

– Vad jag kan se har vi endast fått in en händelse som ligger som ofredande och det har inte med det här att göra. Men jag ser bara larm som vi åker på, det kan ha kommit in anmälningar från föräldrar eller skolor på annat håll som jag inte ser nu, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson i polisregion Väst.

”Polisen kommer fortsätta att delta i denna diskussion”

Det är fortfarande oklart om en riktig uppmaning till ”tafsardagen” verkligen funnits, och om den fick spridning.

På frågan kring hur polisen har resonerat kring sin roll i spridandet av uppmaningen hänvisar presstalespersonen Fredrik Svedemyr till ett inlägg som myndigheten lagt ut på sociala medier.

Bild: Polisen
Bild: Polisen