Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– Det har varit ett otroligt engagemang, säger Laura Andersen bara dagar efter insamlingsstarten.
– Det har varit ett otroligt engagemang, säger Laura Andersen bara dagar efter insamlingsstarten.

Hjälp till Ukraina: ”Vi har fått ihop 10–15 pallar”

Flera privatpersoner i norra Bohuslän har engagerat sig och startat insamlingar till ukrainare på flykt. Entreprenören Mikael Andersson från Bovallstrand är en av dem. Han stöttar i sin tur en insamling som Laura Andersen i Göteborg startat.

Planen är att samla ihop förnödenheter i Bovallstrand under fredagen och köra ner i lastbil till Göteborg under lördagen, alternativt skicka en egen trailer direkt ner till behövande i Ukraina i mitten på mars.

– Vi har fått bortåt 10–15 pallar. Bland annat 10 000 portioner konserver. Förhand, blöjor, bindor och barnmat är extra välkommet nu. Den stora insamlingen sker 4 mars mellan 14–17 och 8 mars mellan 14–17 i Bovallstrand. Som läget ser ut nu räknar vi med återkommande insamlingar och mycket helgjobb framöver, säger Mikael Andersson under måndagskvällen.

Laura Andersen, initiativtagaren till den här insamlingen, är rörd och berörd av responsen på sitt insamlingsinlägg på Facebook som hon la ut sent på lördagskvällen.

– Jag trodde aldrig det skulle få en sådan spridning. Det finns så många som vill hjälpa till och det känns fantastiskt. Inlägget har fått ett eget liv och flera personer har använt sig av det. Det är så som Mikael satt i gång sin insamling i ert område, säger Laura Andersen i Göteborg som har släkt i Polen.

Det var efter samtal med släktingarna som Laura Andersen och hennes man slog sina huvuden ihop.

– Vi satt i vår soffa med varmt te och bara kände att vi inte bara kunde sitta där, att vi måste göra något. Min man har eget företag med tillräckligt lagerutrymme för att magasinera eventuella varor och gåvor, säger Laura Andersen.

Hon skrev ett inlägg på Facebook om insamlingen som på morgonen därefter hade fått flera hundra delningar.

– Det var en otrolig känsla. Vi har haft kö utanför min mans lokal i Kållered där flera hundra personer kommit och lämnat, säger hon.

I inlägget efterfrågas bland annat förband, bandage, mediciner, blöjor, bindor, våtservetter, mjölkersättning, varma kläder, skor, filtar, sovsäckar, termosar, leksaker, barnartiklar, konserver och burkmat.

– Den första lastbilen är redan full och tanken var att köra en lastbil i veckan men vi har så mycket att leverera nu. Vi har fler lastbilar och volontärer som kan tänkas köra ner till gränsstäderna Chelma och Dorohuska i Polen. Vi samlar nu in pengar till bensinen, säger hon.