Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Havets hus öppnar efter fem månader – och lockar med ny haj

I nästan fem månader har dörrarna till Havets hus varit låsta. Men nu välkomnas gäster igen, om än i begränsad skara. Och Havets hus lockar med fyra nya akvarier – och med en ny hajart.

Redan innan klockan tio på fredagsmorgonen står två personer och väntar vid entrédörren och när personalen låser upp tillkommer ytterligare två. Det kanske inte låter som mycket, men det är första gången sedan 20 november som Havets hus i Lysekil låser upp dörrarna för besökare.

Då stängdes akvariet för att hindra smittspridning. Nu kan man äntligen slå upp dörrarna igen, efter att regeringen lättat på rekommendationerna och infört regler för hur verksamheten kan ta emot besökare på ett säkert sätt.

– Det är klart att det är härligt. Vi saknar våra besökare, säger Maria Jämting, vd på Havets hus.

– Det är också väldigt viktigt att vi följer alla rekommendationer och restriktioner som gäller, det är fortfarande en pandemi som pågår. Vi gör verkligen allt vi kan för att kunna ta emot gäster på ett tryggt sätt, fortsätter hon.

Havets hus om- och nybyggnationMaria Jämting, vd havets hus Bild: Niclas Jonasson
Havets hus om- och nybyggnationMaria Jämting, vd havets hus Bild: Niclas Jonasson

Teknisk lösning finns på plats

Med nuvarande regelverk kan Havets hus släppa in 54 personer åt gången. En teknisk lösning finns på plats sedan förra sommaren och räknar alla som går in och alla som lämnar lokalerna. På Havets hus hemsida kan man se hur många som besöker akvariet och kan därmed vänta med att komma om det är många gäster inne.

– Den här tiden på året är det inga bekymmer att vi bara kan släppa in 54 personer. Det är helt okej. Men det är klart att vi verkligen hoppas att smittspridningen avtar när vi närmar oss sommaren, så att vi kan ta emot fler besökare, säger Jämting.

Till nyöppnandet har också fyra nya akvarier installerats. Samtliga är inspirerade av miljöer i anslutning till Gullmarsfjorden. De tre mindre är inspirerade av Bornö, Släggö och Rödberget.

– Den största är inspirerad av Blåbärsholmen vid mynningen av Gullmarsfjorden på Skaftösidan. Där har vi en ny art, den storfläckiga rödhajen, som är väldigt lik den småfläckiga. Men den kan bli större, 170 centimeter lång, och är på den internationella rödlistan, säger Jämting.

Inga fler storfläckiga hajar

I nuläget finns inga konkreta planer på att plantera ut den storfläckiga rödhajen, vilket Havets hus gör två gånger per år med den småfläckiga rödhajen, men man kommer att ta in fler storfläckiga hajar till akvariet.

– Det ingår i vårt bevarandearbete, och på sikt kanske vi kommer släppa ut sådana också. Däremot planerar vi att släppa ut knaggrockor, i år är faktiskt första gången vi kommer att göra det och vi kommer nog att göra det samtidigt som vi har hajsläpp, säger Maria Jämting och fortsätter:

– Men vi vet inte om vi kommer kunna ha det publikt. Vi brukar ju ha flera tusen som tittar och det förutsätter att man kan samlas. I dag gäller ju fortfarande gränsen på åtta personer.

Men tills dess fortsätter den dagliga verksamheten på Havets hus, om än på ett annorlunda sätt än tidigare. Handsprit är utplacerad och på skyltar uppmanas besökarna att hålla avstånd.

– Alla touchskärmar med interaktiva saker har vi ersatt med filmer så att man inte ska på skärmarna. Vi har ett fåtal modeller, som havskatten som man kan mata, och de ser vi till att städa av regelbundet. Vi hyr inte heller ut audioguider, utan vi har QR-koder som man kan scanna med sin mobil, säger Jämting.

– Vi har gjort många anpassningar för att det ska bli tryggt.