Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per-Olof Samuelsson är projektledare för Projekt Spökfiske. Bild: Arvid Brandström
Per-Olof Samuelsson är projektledare för Projekt Spökfiske. Bild: Arvid Brandström

Har hittat tusentals övergivna hummertinor

Varje år förlorar hummerfiskare sina tinor i vattnet. I Bohuslän pågår ett spökfiskeprojekt där redskap draggas och bärgas med hjälp av yrkesfiskare, undervattensrobotar och dykare. Nu redovisar man flera tusen övergivna hummertinor som hittats.

Sedan flera år tillbaka finkammas havsbottnen i flera bohuslänska kommuner i jakt på förlorade fiskeredskap. I projektet i Sotenäs, Tanum, Lysekil och Orust har nu över 3 500 övergivna hummertinor och 700 havskräftsburar hittats, rapporterar P4 Väst.

Enligt projektledaren Per-Olof Samuelsson vid Projekt Spökfiske leder det så kallade spökfisket till att ett stort antal fiskar och andra havslevande djur dör i onödan.

– Det går in sandskädda och torsk i både havskräfteburar och hummertinor. Så lockar det in krabbor och humrar och till slut dör de allihop, säger han till P4.

För att få bukt med problemen krävs en satsning likt den som redan görs på strandstädning, anser Per-Olof Samuelsson.

– Vi ser att det finns ett behov, likadant som att strandstädning nu äntligen fått mer fasta statliga pengar skulle man behöva fasta statliga pengar till det här. Det här är en strandstädning fast under ytan som vi ser det, säger han till P4.

Om man tappat en tina går det att få upp den själv, enligt Havs- och myndigheten, genom att dragga på botten där man förlorade den.

– Men då är det väldigt viktigt att man har koll på botten, de kan vara skyddsvärda ålgräsängar eller kulturminnesmärkta vrak där draggning inte är lämpligt. Så det är alltid bra att kontakta länsstyrelsen innan, har Charlotta Stadig, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, tidigare sagt till Strömstads Tidning.

LÄS OCKSÅ: Uppmaning: Registrera dina spökfiskande redskap

LÄS OCKSÅ: Sportdykare på jakt efter spökfiskande redskap

LÄS OCKSÅ: De plockar upp hundratals spök­fiskande tinor