Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Hajen som sågs i Gullmarsfjorden identifierad

Nu har hajen som sågs simma omkring i Gullmarsfjorden på lördagen identifierats.
– Med väldigt hög sannolikhet var det en pigghaj, säger Martin Stjernstedt, marinbiolog på Havets hus.

Jeanette Vik var ute med båten på lördagseftermiddagen när hajen kom simmande emot dem. För att inte skada den stannade de båten. Hon berättar att den låg uppe vid vattenytan, alldeles i närheten av dem i omkring tio minuter.

– Den var nyfiken, säger hon.

Efter att den simmat omkring runt båten simmade den vidare mot Skaftöbron.

Fler såg hajen

Det var fler som såg hajen. Under lördagen berättade vi om 14-årige Pontus Hedgren som fångade hajen på bild från en brygga vid det gamla färjeläget i Skaftö.

LÄS MER: Okänd haj simmade i Gullmarsfjorden

Då var det fortfarande oklart vad det var för sorts haj det rörde sig om, men efter att ha tittat på Jeanette Viks bilder har personal på Havets hus kommit fram till att det med all sannolikhet rör sig om en pigghaj.

Sannolikt en pigghaj

– Det syns en väldigt tydlig pigg och finns det en tydlig pigg kan det vara en blåkäxa eller en pigghaj. Men den ser inte alls ut som en blåkäxa, så med väldigt hög sannolikhet så är det en pigghaj, säger Martin Stjernstedt, marinbiolog på Havets hus

Pigghajen är en av de vanligaste hajarna i de svenska vattnen. Därmed inte sagt att den är särskilt vanlig – tvärtom, pigghajen är akut hotad.

Once in a lifetime

– Och att den simmar omkring så som den gjorde då de såg den, vid ytan, det är ytterst ovanligt. Det är väldigt häftigt. Att se en haj så, det är once in a lifetime.

Är det oroväckande att den beter sig så?

– Det är ett väldigt udda beteende, men vi har inte så mycket att gå på. Det kan ju vara så att den hittat något gott där uppe, en död fisk eller så. Så nej, jag tycker inte att det verkar så oroväckande.

Lite av ett mysterium

En pigghaj kan bli upp till en och en halv meter. I svenska vatten blir den vanligen omkring en meter, så av bilderna att döma tror Martin Stjernstedt att det rör sig om en vuxen haj som är några år gammal.

Hur gammal en pigghaj kan bli är något osäkert. Enligt SLU:s artdatabank kan den "säkerligen" bli 25-30 år men kanske ända upp till 100 år.

– När det gäller hajar och rockor och liknande så vet vi väldigt lite. De är lite av ett mysterium och det är lite häftigt, säger Martin Stjernstedt.