Inga svenska hundar har drabbats av den norska smittan. Men det finns gott om norska hundägare i norra Bohuslän och veterinären Jan Riese håller sig vaksam.
Inga svenska hundar har drabbats av den norska smittan. Men det finns gott om norska hundägare i norra Bohuslän och veterinären Jan Riese håller sig vaksam. Bild: Katarina Eklund/TT

Höjd beredskap bland veterinärer vid gränsen

I spåren av den norska hundsmittan är veterinärer i gränstrakterna till Norge extra vaksamma.
– Får jag in en norsk hund som är dålig så skulle jag nog behandla den utomhus och inte på kliniken, säger Jan Riese, veterinär i Fjällbacka.

ANNONS
LocationFjällbacka||

Utbrottet av den dödliga hundsjukdomen i Oslo de senaste veckorna oroar svenska hundägare. Många är rädda för att smittan ska sprida sig över gränsen och många svenska veterinärer har vidtagit åtgärder för att förbereda sig ifall något skulle hända.

I norra Bohuslän finns det gott om norska hundägare som rör sig frekvent över landsgränsen.

Alla hundar som ska till Norge måste behandlas mot dvärgbandmask, säger Jan Riese, veterinär i Fjällbacka som tidigare arbetat på Strömstads Djurklinik.

– Det har inte varit något tillfälle då jag fått in någon norsk hund som varit sjuk, så jag har inte haft anledning att vidta några särskilda åtgärder. Men får jag in en norsk hund som är dålig så skulle jag nog behandla den utomhus och inte på kliniken, säger han.

ANNONS

Det finns en oro över hundsmittan bland norska hundägare han pratat med.

– Det finns ju en hel del norska hundägare häromkring. De jag pratat med har undvikit Osloområdet eftersom det i huvudsak är där smittan har förekommit, säger Jan Riese.

Svenska Veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Jordbruksverket har gått ut med rekommendationer och kontinuerligt uppdaterat sin information kring den norska hundsmittan.

SVA ser ingen anledning att rekommendera att hundar i Sverige ska hållas kopplade mer än vanligt, eller att avstå från att låta hundar som normalt träffas fortsätta med det.

Om en hund har diarré och kräkningar ges däremot, som alltid, den generella rekommendationen att inte låta en sjuk hund vistas bland andra hundar, även om sådana symtom sällan beror på en infektion.

Svenska Kennelklubben, SKK, har beslutat att förlänga stoppet för norska hundar på svenska utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar fram till och med den 30 september.

Dessutom avråder SKK från att resa med hunden till Norge just nu. Har hunden nyligen varit i Norge bör man undvika att låta den delta på svenska evenemang.

ANNONS