Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns flera spår att välja mellan för helgens längdskidåkning.
Det finns flera spår att välja mellan för helgens längdskidåkning.

Här kan du åka längdskidor i Bohuslän

En helg med strålande sol och ett par minusgrader väntar och utomhussporter är en väldigt populär aktivitet. De lokala skidklubbarna och idrottsföreningarna i området har skidspåren klara för den som vill ge sig ut och åka.

Med de senaste veckornas snöfall är längdskidsäsongen i full gång. Men det gäller att passa på medan snön ligger kvar. Skidentusiasten Bror Widén säger att det är bästa tänkbara vädret för bra glid under skidorna men snön är en aning problematisk.

– Vi hade såklart önskat lite mer snö. Den snö vi har är besvärlig för den är så lätt och finkornig så det är väldigt svårt att göra spår.

LÄS MER: Skidexpertens tips till nybörjaren

För att kunna dra upp skidspåret på Bulid har de varit tvungna att skrapa ihop snö från sidorna. Men nu finns det ett spår att åka på. Enligt Bror Widén är föret till och med förvånansvärt bra, bortsett från några gruskorn som sticker upp här och var.

– Så länge det inte blir tö så håller det säkert några veckor till, säger han.

Bror Widén märker av att skidintresset är stort i år och berättar att parkeringen vid skidspåret har varit överfull under senaste helgerna. Det verkar vara extra populärt med skidor i år, säger han.

Här finns en lista över skidspår rekommenderade av de lokala skidklubbarna och idrottsföreningarna:

Uddevalla

I Uddevalla finns ett spår uppdraget vid på Bulids elljusspår. Spåret är ungefär 13 kilometer långt och har belysning. Även spåret vid Bjursjöstugan är uppdraget ett par kilometer och belysning finns där spåret går på elljusspåret.

Det finns även ett spår runt Vrångevattnet, Krokevattnet och över Metsjön som är ungefär en mil långt. Ett naturskönt spår, påpekar Bror Widén.

Här finns Uddevalla kommuns information om fler spår.

Munkedal

Önnebacka i Munkedal har två hela spår uppdragna på ca 2 och 4 kilometer. Delar av det 9 kilometer långa spåret är uppdraget. Spåren är inte helt perfekta men ska fungera mycket bra att åka på.

Lysekil

På Holma golfbana i Lysekil finns ett uppdraget spår på ungefär 5 km. Det är även spårat på fjälla elljusspår i Gullmarskogen men där finns risk för grus som sticker upp. Vill du ha ett kort och platt spår finns 800 meter uppdraget på Rotemyren.

Här finns Lysekil kommuns information om fler skidspår.

Sotenäs

I Sotenäs är det spårat för skidåkning på golfbanan på Önna. Där finns det två spår att välja mellan, 5 och 6 kilometer.

För mer information och uppdateringar om längdskidspårens skick kan du gå in på skidspår.se

Fotnot:

Skidspåren ovan är ett urval. Det kan finnas ännu fler skidspår runt om i Bohuslän.