Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Jonas Ekströmer/TT, (Arkiv)
Bild: Jonas Ekströmer/TT, (Arkiv)

Goda solchanser för norra Bohuslän till midsommar

Strålande sol eller regnfall? Än så länge är det för tidigt att säga hur vädret kommer att bli över midsommarhelgen. Men det ser ut att finnas goda solchanser, främst i norra Bohuslän.

Midsommarhelgen närmar sig med stormsteg och den stora frågan kvarstår – blir det till att äta sillunch och dansa "små grodorna" i strålande sol, eller behövs regnjacka och regnstövlar för att parera skurarna under årets midsommarfirande?

– Det är lite för tidigt att börja planera om man ska sitta inne eller ute över lunch på midsommarafton, menar Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Västkusten i riskzonen

Hela Västkusten ligger i riskzonen för att drabbas av regnfall under midsommarafton, trots att dagens prognoser visar på goda solchanser. Främst är det södra delarna av Bohuslän, Göteborg och Halland, som kan drabbas av en del skurar under midsommarfirandet. Men det tycks inte röra sig om några större mängder regn eller något direkt oväder. Störst chans till sol ser det ut att bli i norra Bohuslän.

På grund av ett generellt ganska ostadigt väderläge, kan prognosen inför midsommar komma att ändras. Foreca har tagit fram två vädermodeller, där en visar på regn och en annan konstaterar uppehåll. Det återstår att se om någon av dessa slår in under helgen, eller om en ny prognos uppkommer de senaste dagarna.

– Till och med samma dag, kan modellerna vara helt oeniga om det ska komma skurar eller inte. Men framåt onsdag borde man kunna vara lite säkrare, säger Rindeskär om väderläget.

Den generella trenden är dock att det blir mer sol ju längre norrut du befinner dig. Gällande eventuella skurar, är prognosen att dessa kommer att dra sig söderut och att det inte rör sig om något hällregn.

Temperaturer

Det ser inte ut att bli någon högsommarvärme lagom till midsommar, istället tycks temperaturerna ligga på runt 15-18 grader under dagtid. Söndagen ser ut att toppa helgen med temperaturer runt 20 grader på eftermiddagen.