Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fiskebåt bärgad – gick på grund och tog in vatten

En fiskebåt gick på grund utanför Stångholmen i Lysekil under tidig måndagsmorgon. Fyra besättningsmännen lyckades själva ta sig i land och larma. Kustbevakning tillsammans med polis och sjöräddningssällskapet lyckades därefter hindra båten från att sjunka och bogserar nu båten in i land.

Det var klockan 03.20 på tidig måndagsmorgon som olyckan skedde.

En 12 meter lång fiskebåt hemmahörande i Smögen gick på grund utanför Lysekil vid Stångholmen när den skulle fiska sill. Enligt polisen hade båten fyra besättningsmän ombord och samtliga ska ha klarat sig oskadda.

– Kustbevakningen tillsammans med polis är på plats just nu för att förhindra att båten sjunker, sa Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare strax efter klockan sex på måndagsmorgonen.

JRCC (Sjö- och flygräddningscentralen) skickades vid det initiala larmet ut en räddningshelikopter för att undsätta besättningsmännen då båten börjat ta in vatten i samband med olyckan. Väl på plats kunde man konstatera att besättningen, med sin lysbåt, hade kunnat ta sig från den sjunkande båten och in till land.

Dieseltankar har tätats

I och med att personerna ombord säkrats kunde Kustbevakningen tillsammans med Sjöräddningssällskapet ta över räddningsaktionen. Ingen visste till en början hur man skulle kunna få båten till land utan att sjunka.

Fiskebåten som låg på klipporna vid Stångholmen tog in stora mängder vatten och med hjälp av vattenpumpar och dykare lyckades man täta rören till dieseltankarna och förhindra ett läckage.

Drygt sex timmar efter att olyckan ägt rum kunde bogseringen påbörjas.

– Vi har tätat med hjälp av dykare och håller just nu på att transportera båten till hamn i Lysekil, säger Anders Bagge, stationschef på Käringön för Sjöräddningssällskapet strax innan klockan nio.

Båten kommer att tas till Grötö rev i Lysekil för reparation.

Enligt polisen ska de fyra besättningsmännen höras och en anmälan om misstanke om vårdslöshet i sjötrafik samt eventuellt miljöbrott har upprättats.

Texten uppdateras