Sten-Rune Timmersjö.
Sten-Rune Timmersjö. Bild: Stefan Bennhage

Föräldrar släpps efter häktningsförhandling

En flicka hemmahörande i Bohuslän efterlyses förra veckan via rikslarm sedan hon försvunnit. Även flickans två äldre syskon är försvunna sedan tidigare i somras. Föräldrarna till barnen begärdes häktade men släpptes under måndagseftermiddagen av Uddevalla tingsrätt.

ANNONS
|

Föräldrarna greps i fredags på Landvetter flygplats. De misstänktes på sannolika skäl för människorov alternativt egenmäktigt förfarande med barn efter att deras dotter försvunnit. Ytterligare två barn, flickans äldre syskon, är försvunna sedan tidigare i somras.

Under måndagseftermiddagen hölls först häktningsförhandling mot mamman vid Uddevalla tingsrätt bakom stängda dörrar. Efter nästan 1,5 timme släpptes åhörarna in för få ta del av beskedet att modern släpptes på fri fot.

– Begäran om häktning avslås. Tingsrätten anser inte ens att det finns skälig misstanke för de brott som åklagaren har tagit upp, avkunnade domaren.

Förhandlingen mot pappan hann knappt börja innan åklagaren återkallade sin begäran om häktning. Därmed släpptes alltså bägge föräldrarna på fri fot.

ANNONS

Försvann förra veckan

Det var förra veckan som ett rikslarm utfärdades efter att flickan, som är i 10-årsåldern, försvunnit från sitt hem i Bohuslän. I samband med det efterlystes även syskonen, men ingen av barnen har hittats.

– Vi har inte hittat flickan, hon är borta. Vi söker efter syskonen. De är efterlysta båda här i Sverige och utomlands, säger Sten-Rune Timmersjö, chef vid grova brott i Fyrbodal.

Enligt honom finns det inget som tyder på att barnen befinner sig utomlands i nuläget.

– Nej, inte mer än att föräldrarna härstammar från utlandet. Men det finns inga uppgifter så här så långt om att de ska ha lämnat landet med barnen, säger Sten-Rune Timmersjö.

När föräldrarna greps på Landvetter flygplats kom de till Göteborg från ett annat land.

Föräldrarna var alltså inte i Sverige när flickan försvann?

– Inte som jag förstått det.

Omhändertagna av socialtjänsten

Barnen var omhändertagna av socialtjänsten och placerade i olika hem i Västsverige när de försvann. Enligt uppgifter till P4 Väst omhändertogs barnen i våras efter att syskonen utsatts för hedersförtryck.

– De var omhändertagna och föräldrarna skulle inte få reda på var de fanns någonstans.

Men ingen polisanmälan ska ha gjorts när syskonen försvann i somras.

ANNONS

– Det finns ingen anmälan som vi har hittat. Sedan vet jag inte om det är så att socialtjänsten inte kontaktat polisen eller om de kontaktat polisen och polisen inte gjort vad de ska. Det kommer vi få utreda, men just nu fokuserar vi på att hitta barnen, säger Sten-Rune Timmersjö.

Föräldrarna nekar till brott.

ANNONS