Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Holmberg / TT
Bild: Henrik Holmberg / TT

Eldningsförbudet upphävs i länet - fortsätter gälla i några kommuner

Det länsövergripande eldningsförbudet slopas, men i Strömstad och Tanum är det fortsatt totalt förbud mot att grilla och elda i skog och mark.

Länsstyrelsen har från och med klockan nio på tisdagsmorgonen tagit bort det generella eldningsförbudet. Det är nu upp till varje kommun att själva bestämma över rådande eldningsförbud och i flera kommuner kommer förbud gälla ett tag till.

Trots att länsstyrelsen nu häver sitt förbud väljer Sotenäs, Tanum och Strömstads kommuner att behålla det eldningsförbud som gällde innan länsstyrelsen kom med sitt övergripande förbud.

– Det har kommit alldeles för lite regn här och det är fortfarande väldigt torrt i markerna här uppe. Med anledning av vad det står på SMHI:s hemsida om antändningsrisk och spridningsrisk i skog och mark kommer vi att fortsätta med eldningsförbudet. Risknivåerna ligger fortfarande högt, säger Rolf Olausson, räddningschef i Strömstads kommun.

Förbudet som gäller nu i kommunerna innefattar all eldning och grillning i skog och mark. Engångsgrillar får inte användas, inte ens i egen trädgård.

– Engångsgrillar är inte tillåtna, däremot får man använda riktiga grillar i sin egen trädgård eller på särskilda grillplatser, säger Rolf Olausson.

I samband med grillning rekommenderar räddningstjänsten el- eller gasolgrill. På campingplatser får endast el- eller gasolgrill användas.

– Vi avvaktar och ser hur vädret blir. Under förutsättning att det kommer mer regn i fortsättningen kan eldningsförbudet hävas - men det beror som sagt helt på vädret, säger Rolf Olausson.