Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart kommer alla löv vara gula för hösten är runt hörnet. Bild: Arkivbild: Fredrik Sandberg
Snart kommer alla löv vara gula för hösten är runt hörnet. Bild: Arkivbild: Fredrik Sandberg

Efter ovädret och blåsten – hösten kan vara på väg

Höstens första rejäla oväder fick vi känna av under söndagen med vindbyar på 25 meter per sekund. Och i veckan kan den meteorologiska hösten dessutom komma till stan, då temperaturerna på nätterna kan sjunka ner till sex grader. Men finns en potentiell ljuspunkt – eller kanske värmepunkt – i helgen.

Under söndagen var det en del som tvingades binda fast sina utemöbler och hålla rejält i hatten då det blåste ordentligt i Västra Götaland. Träd föll ner och hindrade trafiken och räddningstjänsten tvingades rycka ut till flera platser på grund av svajiga byggnadsställningar. Det inkom även flera larm och föremål som flög runt på uteplatser.

Räddningstjänsten hade mellan 25 till 30 larm som var relaterade till blåsten, enligt Gunnar Skaven, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten. Han säger att det handlade om nedfallna träd och byggnadsställningar som rört på sig.

– Det var ungefär så många larm som det brukar vara när det blåser så här, säger han.

Även tågtrafiken påverkades av de starka vindarna. Bland annat stod tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad stilla på grund av vind och höga vattenflöden.

Även Stena Vinga ställde in flera avgångar under söndagen.

Stormstyrka

Vid Nidingen blåste det 20,2 meter per sekund i medelvind, och 25,8 i vindbyarna. I Göteborg blåste det nästan lika mycket – med 25 meter per sekund i byarna.

– Det är stormstyrka, säger Stina Karlsson meteorolog hos Foreca.

Att det kan komma sånt här väder är helt normalt menar hon, för det börjar bli höst, då är det normalt med stormstyrka i vindarna.

Flygen på Landvetter påverkades minimalt under söndagen.

– Det var bara några mindre förseningar på söndagen. Och nu under måndagen räknar vi inte med några större störningar, som det ser ut nu. Men mitt råd till alla som sak ut och flyga är att ha koll på Swedavias hemsida, och sitt flygbolags, för att hålla sig uppdaterad, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Hösten på ingång

På måndagen har vinden mojnat, med det blåser fortfarande friska vindar. Det handlar om vindhastigheter på mellan sju till tio meter per sekund. På tisdagen kommer det att lugna ner sig.

Veckan kommer istället för vind att bjuda på kallare temperaturer mot vad vi varit vana vid.

Och om kylan håller i sig kan hösten komma i veckan, rent meteorologiskt. Detta sker när medeltemperaturen under dygnet är under tio grader i fem dygn på raken. Anledningen till att hösten kan komma i veckan beror på att nätterna blir riktigt kyliga, temperaturen väntas då sjunka ända ner till sex grader.

På dagarna kommer temperaturen i veckan att hamna på runt 12 till 13 grader, och det väntas också lite regn.

Till helgen kan det bli varmare med 17 till 18 grader, men den prognosen är oklar. Blir det så varmt kommer den meteorologiska hösten att dröja lite till.