Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Efter Ciara och Dennis – höst kan bli vår under ny stormhelg

Stormarna Ciara och Dennis har precis passerat – men redan till helgen kan det bli storm igen. Trots starka vindar och mer regn väntas även våren komma till Bohuslän. På lördag kan det nämligen bli meteorologisk vår, uppger SMHI.

Stormen Dennis ledde till kraftiga översvämningar, avstängd trafik och nedblåsta träd i Västsverige. De värsta vindarna har passerat, även om det längs med kusten fortfarande kan blåsa uppemot 20 sekundmeter.

De närmsta dagarna väntar lugnare vindar, mindre regn – men fortsatt mulet väder.

– Mot onsdagen avtar vindarna ännu mer. Det lugnar ner sig på den fronten successivt. Det blir ett eller två snäpp lägre än vad det har varit. Det kan till och med bli lite av en högtrycksrygg på onsdag och torsdag, säger Gustav Åström, meteorolog på SMHI.

Finns det några solchanser?

– Det är i så fall på onsdag. Det är osäkert hur snabbt det spricker upp, men det ser ut som att det kan göra det framåt eftermiddagen. Sen är det åter mulet när man vaknar upp på torsdagsmorgonen.

LÄS MER: Efter två stormar – nytt oväder väntas i veckan

LÄS MER: Kustsamhällena svämmar över efter stormen Dennis

Storm inte uteslutet

Framåt fredag blir det mer regn och blåst.

– Det ser ut att passera en front natten mot fredag som drar förbi ganska snabbt. Det ser ut som att det ligger ett västvindsbälte som innebär att det blir ganska blåsigt under egentligen hela veckoslutet och helgen. Under lördagen är det en ny front som passerar. Det skulle kunna bli rätt så kraftiga vindar mot slutet av veckan. Det är inte uteslutet att det blir någon till stormnotering.

Finns det något nytt stormnamn klart?

– Nej, det tror jag inte. Det återstår att hitta på i så fall.

Några kallare temperaturer ser inte heller ut att vara i sikte. Det skulle då kunna bli vår redan på lördag. De meteorologiska kriterierna är att medeltemperaturen måste vara över noll grader sju dagar i sträck från och med den 15 februari.

– Det skulle kunna bli kallt på söndag eller måndag. Men i så fall har det redan blivit vår. Det borde inte bli ett bakslag innan dess. Natten mot torsdag kan det bli minusgrader, men medeltemperaturen kommer fortfarande vara över nollan, säger Gustav Åström.