Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dykare fångade små bläckfiskar på film utanför Smögen

Amatörfilmaren och dykaren Nove Nyberg från Täby har skapat en fest för ögat med sin film från havsbotten utanför Smögen. Där syns små bläckfiskar simma omkring och borra sig ner i sanden.

Endast 3–4 centimeter stora var de inte så lätta att få syn på, men efter en del letande i mörkret längs havsbotten hittade Nove Nyberg och hans fru Katrin de söta bläckfiskarna.

– De visar sig mest kvällstid så vi dök vid åtta–halv nio på kvällen när det var beckmörkt. De gömmer sig i sanden så vi la oss på botten och väntade i 40 minuter innan de kom fram. Men det var inte så djupt, kanske fem–sju meter, säger Nove Nyberg.

Vilken art det rör sig om verkar inte helt självklart. Själva tror de att de är av arten Sepietta oweniana, men när Bohusläningen kontaktar Havets hus finns det andra spekulationer.

– Jag tror det är en Rossia glaucopis eller Rossia macrosoma som båda tillhör de tioarmade bläckfiskarna, säger Odd Bengtsson, akvarietekniker.

Fastnade för Smögen

Paret har kombinerat sitt dykintresse med video och foto vilket har resulterat i en hel del vackra filmer och bilder, bland annat från Smögen men även Indonesien, Filippinerna och Thailand.

– Jag och min son började dyka för en del år sedan och så tycker jag att det är jättekul att filma. Vi har inte den allra dyraste utrustningen men visst kostar det en del om man vill ha hyfsad kvalitet, säger Nove Nyberg.

För omkring fem år sedan besökte de Smögen för första gången och fastnade direkt. Tillsammans med Smögen dyk och upplevelse fick de oförglömliga upplevelser under havsytan.

– Vi hade ingen aning om att den dykningen fanns i Sverige innan vi besökte Smögen. Sedan första besöket har vi återkommit flera gånger om året, säger Nove Nyberg.

Går åt rätt håll

Extra nöjda har de varit efter årets dyk, på grund av den klart positiva förändring de sett.

– Jag har aldrig sett så mycket liv i havet, det var mängder av krabbor och fiskar, så kanske att det går åt rätt håll. Det är verkligen som natt och dag om man jämför med Östersjön.