Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Loodh är svampkonsulent. Hon tipsar om att leta efter kantareller i soliga skogsgläntor.  Bild: Christina Blom
Eva Loodh är svampkonsulent. Hon tipsar om att leta efter kantareller i soliga skogsgläntor. Bild: Christina Blom

Det våras för sommarkantarellerna

Försommaren är kantarelltid och nu är det dags att börja spana efter efter de gula små läckerbitarna ute i skogen. Även andra goda matsvampar är på väg upp ur jorden nu när värmen börjar komma.

Förra årets torra sommar gjorde att kantarellerna fick det svårt på sina håll. Men årets sommar har börjat regnigare – och skogens guld har redan börjat dyka upp i skogarna i Bohuslän.

Eva Loodh är svampkonsulent och utbildar och informerar människor om svamp och svampplockning.

– Det här regnet som har kommit bådar gott, och även värmen, så nu det är dags att gå ut och kika efter de första kantarellerna, säger hon.

Varnar för vårmusseronen

Hon vill även slå ett slag för vårmusseronen som trivs extra bra på den kalkrika marken som finns i mellersta och norra Bohuslän. Även om den är på sluttampen nu så är den värd lite extra uppmärksamhet, tycker hon.

– Men det är en överkurssvamp. Det är en vit svamp så det är jättenoga att man tar rätt. Ska man äta den ska man vara 100% säker på att det är en matsvamp.

Vita svampar kan vara dödliga så om man är nybörjare är det bättre att fokusera på andra. Soppar, till exempel.

"Soppar växer snabbt"

– Nu är det dags att titta efter soppar och snart även kremlor. Soppar växer snabbt. Man kan gå förbi ett ställe på kvällen och se att det inte finns någon svamp där och sen på morgonen står det en liten sopp där. Kantarellerna är mer långsamväxande, de kan ta en vecka på sig att växa upp.

– Det är nästan så man kan stå och vänta på sopparna för att få dem riktigt färska, säger Eva med ett skratt.

Svamparna tycker om solbelysta skogsgläntor, så Eva Loodhs tips är att gå ut på någon av de vackra vandringslederna som finns runt Uddevalla eller små skogsvägar och stigar.

– Svamparna är knutna till träd, så det finns en ordning även om det ser ut som att de växer lite hur som helst avslutar hon.