De följer späckhuggarfamiljens resa längs Bohuskusten

Under mer än fem års tid har späckhuggarfamiljen återkommit på regelbundna besök längs Bohuskusten. Nu vill marinbiologerna Jimmie Lindell och Linda Gustafsson gärna få in fler observationer från personer som sett familjen, som siktats bland annat utanför Marstrand.

ANNONS
|

Under drygt två års tid har paret Jimmie Lindell och Linda Gustafsson själva försökt kartlägga späckhuggarnas framfart längs den svenska kusten. Både genom att själva samla in observationer från fiskare, valkunniga marinbiologer, fågelskådare och fotografer, men också genom att plöja mängder med Youtubeklipp.

– Vi är ju båda marinbiologer och tycker ju förstås därför att just havet är det roligaste och mest spännande som finns. Jimmie har dessutom alltid, sedan urminnes tider, hyst ett specialintresse runt späckhuggare. Men det var först när vi började fundera lite kring de här återvändarna som vi kom fram till att ingen faktiskt kartlagt deras besök i svenska vatten och då bestämde att vi väl får göra det själva, berättar Linda Gustafsson, som i januari 2019 sedan tillsammans med Jimmie drog igång det ideella projektet Sveriges späckhuggare.

ANNONS

Observationer från Marstrand

Själva har de ännu inte haft glädjen att stöta på späckhuggarfamiljen på totalt åtta individer, som under fem-sju års tid årligen siktats längs kusten från södra Göteborg upp mot norska gränsen.

– Vi har fått in flera observationer från bland annat Måseskär där de verkar gilla att hänga, men även från Marstrand, Lysekil, Smögen, Väderöarna och Koster, berättar Jimmie Lindell.

Späckhuggare har i många år setts från och till i svenska vatten, men att det i detta fall verkligen är en och samma familj säger sig paret samtidigt i stort sett vara säkra på, eftersom späckhuggare har ett speciellt levnadssätt och hänger ihop hela livet.

– Precis som elefanter styrs flocken också matriarkiskt och genom det material vi samlat ihop och gått igenom tror vi oss nu veta att denna familjs överhuvud är två honor, som vi misstänker är mor och dotter, berättar Jimmie Lindell.

Hane med trasig ryggfena

Den individ i flocken som är mest igenkännlig är dock en hane, som alltid syns vid sidan av en av honorna.

– Även i detta fall tror vi att de är släkt och att det helt enkelt är hennes son. Att han är så lätt att känna igen beror på att han har en lite trasig ryggfena, vilket förstås är tråkigt, men samtidigt övertygat oss om att det verkligen är samma hane som kommer tillbaka år efter år, berättar Jimmie.

ANNONS

Genom att titta på de övriga valarnas fenor och ”sadlar”, de gråa fläckarna bakom fenorna, anser sig Jimmie Lindell och Linda Gustafsson även säkra på att det är samma åtta individer, eftersom fläckarna bildar ett slags fingeravtryck för var och en.

Efterlyser fler observationer

Jimmie och Linda vill nu gärna ha in fler observationer från personer som sett späckhuggarfamiljen som brukar dyka upp längs Bohuskusten nu på försommaren och sedan stanna en bit in på hösten, men ibland även ända in i december.

– Vi misstänker att de under resten av året bor ute i Nordsjön, men drar sig in mot den svenska kusten när de dels följer fiskebåtar, dels makrillstim som de förstås är väldigt intresserade av, eftersom de lockas dit maten finns, säger Jimmie Lindell.

– De som har nya observationer att delge får gärna höra av sig till oss, vilket man enklast gör via Sveriges späckhuggares Facebooksida, fortsätter Jimmie som tillsammans med Linda också kommer att föreläsa om späckhuggarfamiljen på Dive Team Science Day, ett evenemang anordnat av dykarklubben Dive Team i Lysekil, lördagen den 8 maj. Föreläsningen kommer gå att följa via länk på dykarklubbens Facebooksida.

ANNONS