Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Danska yrkesfiskare åtalas för fiskebrott i Bratten

Bratten – Sveriges djupaste plats som ligger utanför Sotenäs – är ett viktigt område för yrkesfiskare. Men inte överallt. Nu åtalas två danska yrkesfiskare för att vid olika tillfällen förra året ha brutit mot fiskelagen.

Två danska medborgare misstänks ha bedrivit yrkesmässigt fiske genom att ha haft sina trålar i vatten där all fiskeverksamhet är helt förbuden. Det här hände vid två olika tillfällen, det första i augusti i fjol och det andra i december samma år.

Området i fråga är Bratten, som ligger i Skagerrak väster om Sotenäs och är ett det största marina skyddade området i Skagerrak. Området kännetecknas av bland av dramatisk topografi med branta klippor och djupa sprickor, och det konstaterades för något år sedan att Bratten har Sveriges djupaste plats: 560 meter.

Området är ett viktigt område för såväl svenska som danska yrkesfiskare men är också intressant för fritidsfiskare. Samtidigt har Bratten ett högt naturvärde med flera sällsynta arter. I vissa känsliga miljöer i området är yrkesfiske helt förbjudet. Det är alltså i några av dessa områden som de båda danska yrkesfiskarna ska ha haft trål i vattnet.

LÄS MER: Fiske förbjuds i känslig del av Skagerrak

Åklagaren öppnar i stämningsansökan för att fiskarna kan ha begått lagbrotten av oaktsamhet, men bedömer att det i ett av fallen kan handla om ett uppsåtligt brott mot fiskeförbudet. Männen riskerar nu böter vars storlek delvis beror på fiskefartygets motorstyrka: 22 000 kronor respektive 13 000 kronor.

LÄS MER: Fiskebrott kan hamna mellan stolarna