Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Död näbbvalskalv flöt i land vid Skärhamn

Ett udda fynd gjordes i fredags morse vid Havsporten i Skärhamn. Där hjälpte sedan Kustbevakningen till att fiska upp det ovanliga fyndet, kvarlevorna av en död nordlig näbbvalskalv som flutit mot land vid bryggorna.

Jan-Eric Lundqvist, boende i närheten, såg under morgonen från sitt fönster hur en kanotist verkade ovanligt intresserad av något som flöt i vattnet vid bryggorna.

– När jag tog upp kikaren såg jag sedan hur han rörde vid något med paddeln och var där en lång stund innan han gav sig vidare. Så jag blev ju själv nyfiken och bestämde mig för att gå och ned och titta efter vad det kunde vara, berättar han.

Där upptäckte Jan-Eric Lundqvist vad han först trodde var en död delfin.

– Men efter att jag tagit en bild och lagt upp på Facebook fick jag svar att det tydligen handlade om en död nordlig näbbvalskalv och att Kustbevakningen ska ha varit där senare för att hjälpa till att fiska upp den, berättar han vidare.

Bärgats för obduktion

Något som även bekräftas av Kustbevakningen, som nu sett till att valen bärgats för vidare transport till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, där man ska fastställa dödsorsak. Näbbvalskalven ska sedan föras vidare till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, där man är intresserad av näbbvalen av flera olika anledningar.

– Dels är det är väldigt ovanligt fynd. Det var senast 2004 som en nordlig näbbval observerades vid den svenska kusten. Den avled tyvärr också senare, berättar Peter Nilsson, biolog och konservator vid Naturhistoriska riksmuseet.

– Dels har vi själva också ytterst få bevarade exemplar av just näbbvalskalvar i våra samlingar. Vår förhoppning är därför att kraniet och även delar av skelettet ska vara i så pass bra skick att vi kan konservera det.

Lever i Atlanten

Nordlig näbbval lever normalt sett i kalla och tempererade regioner av Atlanten. Utbredningsområdet sträcker sig från Kanada och kustlinjen av Nova Scotia över Island och Färöarna till Svalbard och Storbritannien. I mellersta Atlanten förekommer den huvudsakligen kring Azorerna. I sällsynta fall iakttas även arten i Nordsjön och 1993 hittades en död individ i Östersjön.

Att den söker sig mot den svenska kusten är dock väldigt ovanligt, enligt Peter Nilsson.

– Här är det ju annars mest sälar men även tumlare, som är den enda valarten som reproducerar sig i svenska vatten, som observeras. Det händer också att vi får in några observationer av vitnosdelfiner.