Bild från båtmässan 2017.
Bild från båtmässan 2017. Bild: Lasse Edwartz

Över 50 000 planerar att köpa båt de närmsta två åren

Svedeas båtlivs­undersökning 2019 presenteras lagom till Båtmässan i Göteborg. I undersökningen framgår bland annat att det är 16 procent av deras kunder som planerar att skaffa ny båt de närmaste två åren.

ANNONS
|

Båtmässan 2019 arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 2–10 februari. Lagom till mässan har försäkringsbolaget Svedea gjort en undersökning av hur många av deras kunder som planerar att köpa en båt de närmsta två åren.

5 686 kunder har svarat och resultatet kan tolkas som att båtbranschen är på fortsatt uppåtgående framöver.

16 procent har svarat att de planerar att köpa en ny eller begagnad båt de närmaste två åren. Omräknat för Sveriges 330 000 privatförsäkrade båtar skulle det innebära att det handlar om över 50 000 sålda båtar.

– Väldigt spännande uppgifter, vilket också understöds av de senaste årens faktiska försäljningssiffror. Båtförsäljningen de senaste åren har visat fantastiska siffror och då har vi inte ens räknat med den långa och varma sommaren 2018. Vi har all anledning att se ljust på framtiden, skriver Mats Eriksson, VD på Sweboat – Båtbranschens Riksförbund, i ett pressmeddelande.

ANNONS

De senaste tre åren har försäljningen av båtar och tillbehör pekat uppåt, enligt Sweboat.

Den tydliga trenden, enligt förbundet, är ett ökat intresse för mindre fritids­båtar, särskilt styrpulpetbåtar. Priserna på sådana båtar ligger mellan 100 000 och 300 000 kronor.

ANNONS