Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna Johansson på Arbetsförmedlingen är trots de dystra siffrorna hoppfull inför sommarsäsongen ”Turistverksamheten kommer förhoppningsvis att dra igång igen”, säger hon. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Anna Johansson på Arbetsförmedlingen är trots de dystra siffrorna hoppfull inför sommarsäsongen ”Turistverksamheten kommer förhoppningsvis att dra igång igen”, säger hon. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ökad arbetslöshet – Strömstad toppar listan

Arbetslösheten ökar i hela norra Bohuslän till följd av pandemin. Men trots arbetslöshetssiffror på uppåt 8,5 procent är Anna Johansson på Arbetsförmedlingen hoppfull inför sommarsäsongen:
– Turistverksamheten kommer förhoppningsvis att dra igång igen.

I februari 2019 hade Västra Götalandsregionen den lägsta arbetslösheten på 10 år. I maj 2020 är läget förändrat. De senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen visar på att 8 procent av invånarna i Västra Götalandsregionen var arbetslösa i maj 2020 vilket är en ökning med 2,1 procentenheter sedan maj 2019.

Anna Johansson, chef för arbetsförmedlingen i Bohuslän, menar att det inte är konstigt att Västra Götaland drabbas.

– Både turism och handel är viktigt för våra kommuner och pandemin har ju slagit mot just dessa branscher, säger hon.

En kommun där arbetslösheten speciellt ökat under året är Strömstad där arbetslösheten ligger på 8,5 procent vilket är en ökning på 3,5 procentenheter sedan förra året. Andra kommuner där arbetslösheten har ökat är till exempel Lysekil (ökning med 2,4 procentenheter sedan förra året), Munkedal (ökning med 2,3 procentenheter sedan förra året) och Tanum (ökning med 2 procentenheter sedan förra året). I Uddevalla har det skett en ökning på 1,5 procentenheter och i slutet av maj i år var det 2610 personer som var registrerat arbetslösa.

Pandemin – en bidragande orsak

De som i störst utsträckning har drabbats av arbetslöshet är personer med tillfälliga anställningar som saknar arbetslivserfarenhet. Då pandemin har slagit hårt mot branscher som erbjuder typiska ingångsjobb på arbetsmarknaden har det resulterat i att många unga och utrikes födda har blivit av med sina jobb. I Västra Götaland var 10,8 procent i åldersgruppen 18-24 arbetslösa i maj månad och för utländskt födda ligger siffran på 19,5 procent.

– Att pandemin är en bidragande orsak till den ökade arbetslösheten är tydligt, säger Hans G. Larsson, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Anna Johansson poängterar att många av dem som blivit varslade har haft fasta anställningar och att coronakrisen inte går att jämföra med tidigare lågkonjunkturer. Dock menar hon att det fortfarande i hög utsträckning är personer som till exempel har kort utbildning, lite erfarenhet eller är utländskt födda som får det kämpigast på arbetsmarknaden.

– Svagare grupper som redan har det svårt på arbetsmarknaden får ännu svårare att få jobb när fler är arbetssökande, säger hon.

Hopp om sommarsäsongen

Anna Johansson tror att sommarsäsongen kommer kunna resultera i fler jobb i Bohuslän. Även om reserestriktionerna från Norge inte verkar lätta menar hon på att Bohuslän är ett attraktivt område att turista i även för svenskar.

– I och med att reserestriktionerna i Sverige lättar kommer fler människor att röra på sig och turistverksamheten kommer förhoppningsvis att dra igång igen, säger hon.