Snittpriset på havskräftor har sjunkit med mellan 30 och 35 procent.
Snittpriset på havskräftor har sjunkit med mellan 30 och 35 procent. Bild: Arkivbild: Måns Langhjelm

Priset på havskräftor har rasat i coronans spår

Även fiskbranschen har drabbats av coronapandemin. Efterfrågan på främst havskräftor har sjunkit ordentligt, vilket i sin tur gör att kilopriset sjunkit dramatiskt. En anledning till prisraset är att exporten i stort sett har upphört.
– Snittpriset på havskräftor har sjunkit med mellan 30 och 35 procent, säger Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskeauktion.

ANNONS
|

De flesta branscher påverkas på olika sätt av den pågående coronapandemin. En drabbad bransch är fiskbranschen. Enligt Sveriges Radio har många yrkesfiskare det tufft nu när de ser en stor del av sin inkomst försvinna – på grund av att efterfrågan på främst havskräftor minskat kraftigt. Det har gjort att priset rasat.

Det bekräftar Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskeauktion.

– Kilopriset på havskräftor har sjunkit dramatiskt sen coronan slog till. Bland annat på grund av att exporten till kontinenten, och försäljningen till konferensanläggningar, hotell, skaldjurskryssningar och Liseberg är helt borta.

 Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskeauktion säger att det är allas ansvar att se till att fiskbranschen finns kvar efter corona.
Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskeauktion säger att det är allas ansvar att se till att fiskbranschen finns kvar efter corona.

"Det är läge att köpa havskräftor"

Han menar att tillgången just nu större än efterfrågan, och då sjunker priset. Snittpriset enligt Roger Thilander har fallit med mellan 30 och 35 procent. Det gör att även priset ut till konsumenterna är rejält lägre än vanligt.

ANNONS

– Det är läge att köpa havskräftor. Min bedömning är att utpriset till konsumenter på räkor och kräftor är rejält lägre. Men det kan variera från dag till dag, och ställe, men priset är märkbart lägre. Om man bara brukar unna sig kräftor en gång om året när det är kräftskiva, så kan man unna sig lite extra kräftor nu.

Men det finns några i branschen som det går bra för i dessa tider.

– Den positiva sidan är att de som har en fiskvagn går det bättre för, då fler köper fisk och skaldjur nu där de är hemma.

Hoppas att exporten kommer igång

Det är inte bara skaldjursfiskarna som drabbats av prisraset, enligt Roger Thilander. Bland annat har priset på gös sjunkit.

– Gösen är en exportfisk till bland annat Frankrike, så när de stängde sjönk priset ordentligt.

Han hoppas nu att prisraset slutar i och med att länderna i Europa öppnar och att exporten kommer igång igen. Men han tycker också att det är allas ansvar att se till att fiskbranschen kan leva vidare efter corona.

– Vi måste gemensamt se till att vi kan ha fiske och en fiskhandel som funkar. Och det är viktigt att hela kedjan funkar, från reling till tallrik, så vi kan fortsätta att äta fisk och skaldjur. Det är viktigt att vi handlar nu, säger Roger Thilander.

ANNONS
ANNONS