Det är verkligen inte dags att byta ut vinterjackan till några sommarkläder än. Kylan bara fortsätter.
Det är verkligen inte dags att byta ut vinterjackan till några sommarkläder än. Kylan bara fortsätter. Bild: Arkivbild: Anders Wiklund

Maj kallare än normalt

Årets maj ser inte ut att gå till historien som en varm och skön månad. Hittills har maj varit kallare än normalt, och det finns ingen större värme i sikte. Värmen finns i Grekland och på Cypern, där det har varit runt 40 grader varmt de senaste dagarna.

ANNONS

Om du tycker att maj varit ovanligt kall, så har du helt rätt. Hittills har maj månad varit kallare än normalt. 2018 som vi alla minns, kom värmen redan den 7 maj, då var det 22,4 grader varmt. Temperaturen i maj låg sedan på 20 grader eller ännu högre resten av månaden.

De temperaturerna är Västsverige inte i närheten av, nu ligger temperaturen mer på 11 till 12 grader.

Temperaturen i mitten på maj brukar ligga på runt 15 grader. I dag måndag kommer det bli 13 till 14 grader varmt, som högst. Förra året var det 21,2 grader, och rekordåret 2018 var det 21,8 grader i dag.

ANNONS

– Vi hade kalluft som som drog ner norrifrån och den har inte byts ut mot någon varmluft. Sedan 10 maj har temperaturen legat under det normala, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Moa Hallberg, meteorolog på SMHI kan inte lova någon värme den närmsta tiden i Västsverige.
Moa Hallberg, meteorolog på SMHI kan inte lova någon värme den närmsta tiden i Västsverige. Bild: SMHI

Och det ser inte ut att bli så mycket bättre, om man vill ha värme alltså. Det finns ingen värmebölja i sikte.

– Det ser fortsatt likt ut. De närmsta dagarna kommer att inledas med sol, som sen övergår i moln. Helgen ser ut att bli ostadig, med moln och regn och temperaturer på 11 till 12 grader.

Om man hade fått resa utomlands för att få lite värme, vart skulle man flyga då?

– Balkanländerna har det varmt. Och Grekland och Cypern har haft värmebölja i helgen, med temperaturer på uppemot 40 grader, säger Moa Hallberg.

ANNONS