Strömstad står ännu emot en långsamt försämrad arbetsmarknad. Anna Johansson vid Arbetsförmedlingen i Fyrbodal berättar dock, om en långsam ökning av antalet varsel och färre nyanmälda jobb generellt i Fyrbodal,
Strömstad står ännu emot en långsamt försämrad arbetsmarknad. Anna Johansson vid Arbetsförmedlingen i Fyrbodal berättar dock, om en långsam ökning av antalet varsel och färre nyanmälda jobb generellt i Fyrbodal, Bild: Jakob Simonson

Fortsatt låg arbetslöshet i norra Bohuslän

Trots alla varningar om en pågående avmattning och kommande lågkonjunktur, klarar sig Tanum och Strömstad ännu med glans. I båda kommunerna ligger just nu arbetslösheten tydligt under riksgenomsnittet.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det gör de också jämfört med genomsnittet i Västra Götalands kommuner. Arbetsförmedlingens månadsstatistik för augusti visar att andelen inskrivna som arbetslösa i augusti var 4,4 procent i Tanum och 5,1 procent i Strömstad. Statistiken gäller arbetskraften mellan 16 - 64 år.

De fortsatt låga siffrorna placerar de här kommunerna bland dem med lägst arbetslöshet i Bohuslän och Dalsland, trots att många har haft sommarjobb där anställningarna nu upphört.

Endast kommunerna Öckerö (2,7 procent), Tjörn (3,1), Stenungsund (3,5), Orust (3,7) och Mölndal (3,8) har lägre arbetslöshetssiffror i Västra Götaland.

I Västra Götaland var den genomsnittliga arbetslösheten 6,3 procent under augusti. Genomsnittet i Sveriges alla kommuner var samtidigt 7,0 procent.

ANNONS

Sämst arbetsmarknadssiffra i Västra Götaland hade Åmål med 13,3 procents arbetslöshet och Bengtsfors kom inte så långt efter med 11,8 procent.

I Strömstad fanns det den 12 september 292 personer som antingen var öppet arbetslösa eller i något program arrangerat av Arbetsförmedlingen. i Tanum fanns 255 personer i samma situation.

– Vi kan se att arbetslösheten generellt ökar något lite i flera av våra kommuner, samtidigt som mängden nyanmälda jobb minskar något, konstaterar Anna Johansson som är chef för Arbetsförmedlingen Fyrbodal Arbetssökande.

Hon nämner också att man generellt i Fyrbodal kunnat notera en långsam ökning av antalet varsel, samtidigt som antalet nyanmälda lediga jobb ser ut att minska något.

ANNONS