Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det är viktigt att få koll på bostadsrättsföreningens ekonomi före ett lägenhetsköp, enligt boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB. Arkivbild.

Boendeekonom: Föreningens ekonomi viktig

Bostadsköpare känner ofta till experternas råd att man bör kontrollera bostadsrättsföreningens ekonomi före ett bostadsköp. Men många förstår inte vad de ska titta efter i föreningens årsredovisning, visar en undersökning som det statliga bolåneinstitutet SBAB har gjort.

En förening med dålig ekonomi kan bland annat drabba bostadsrättsägaren med höjda avgifter, enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

- Det här är viktigt, så ta hjälp av en släkting, mäklaren eller banken. Man ska inte skämmas för att det är svårt att förstå, är hennes råd.

Av de 493 personer som deltog i undersökningen svarade 35 procent att de läser årsredovisningen mycket noga, 41 procent att de åtminstone tittade igenom den och 9 procent bläddrade igenom den före ett bostadsköp. Men en tredjedel av dem som läste årsredovisningen svarade att de inte förstod vad de skulle titta efter.