Blåmusslor ska reparera ekosystemet

Odlade blåmusslor placeras på Orust i försök att ersätta de vanliga musslorna som de senaste åren minskat.

ANNONS
|

Sedan några år tillbaka har forskare och allmänheten märkt att blåmusslorna på Västkusten har minskat i grunda havsvikar. Det rapporterar Vetenskapsradion för Sveriges Radio.

När musslorna försvinner försämras förutsättningarna för andra djur och växter i havet. Därför genomförs nu försök att ersätta de med odlade blåmusslor.

För små och fula för livsmedelsindustrin

I vintras placerades odlade musslor på Orust och tanken är att de under sommaren ska ha förökat sig. Havsmiljöprojektet som står bakom projektet drivs av 8+fjordar där kommunerna Tjörn, Orust, Stenungsund, Uddevalla och Kungälv ingår.

De blåmusslor som används i projektet är de som inte tillåts användas i livsmedelsindustrin på grund av att de är för små och för fula. Varför musslorna började minska i havet vet man inte men en misstänkt orsak är klimatförändringarna.

ANNONS

Musslornas uppgift är att haka fast i stenar och i varandra för att bilda mattor på havsbotten. Det förhindrar att bottensedimenten virvlar runt och gör så att tång och ålgräs kan växa.

Det är för tidigt att säga hur det har gått men marinbiologen Kristina Svedberg berättar för Sveriges Radio att musslorna ser ut att må bra.

ANNONS