Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Chicagoprofessorn Richard H Thaler lockade fram många skrattsalvor med sin Nobelföreläsning på Stockholms universitet. Arkivbild.

Bitcoin och Trump oroar pristagare

Bitcoin är en farlig bubbla och president Donald Trumps politik skakar USA i sina grundvalar, varnar professor Richard Thaler, mottagare av årets ekonomipris till Nobels minne.

Han suckar djupt när TT frågar vad han tycker om Donald Trumps politik, ett år efter den amerikanska presidentens valseger.

- Det stora problemet med Trump är att han inte värdesätter fakta och vetenskap, säger professor Richard Thaler i samband med sin Nobelföreläsning på Stockholms universitet.

Föregående USA-regeringar, både demokratiska och republikanska, har normalt haft hundratalet ekonomer och vetenskapsmän som rådgivare. Men i Trumps regering finns knappt några akademiker alls med inflytande över politiken, enligt Thaler.

"Trump saknar nyanser"

Han är särskilt oroad över Trumps utrikespolitik och beslutet att lämna klimatavtalet från Paris.

- Utrikespolitik via Twitter är inte hållbart. Utrikespolitik handlar ju om nyanser och att ge och ta. Trump saknar nyanser helt och hållet.

Trumps idé om att med isolering och protektionism ska stärka USA är helt fel, enligt Thaler.

- För mig ser det ut som en plan för hur man gör USA irrelevant.

Fast han tror det krävs mycket mer för att helt slå ut en ekonomi och ett land som USA. Och än så länge är skadan av Trumps politik inte omöjlig att reparera, anser han.

- Men den potentiella risken är skräckinjagande, säger han.

Detaljer viktiga

På hemmaplan är det i första hand skattereformen som Trump försöker få igenom som oroar pristagaren.

- Vi har redan rekordstora klyftor. Det finns inga skäl att ta från de fattiga och ge till de rika, säger Thaler.

I sin forskning har Thaler funnit att viktiga beslut ofta avgörs av tillsynes oviktiga detaljer, som puffar oss i rätt eller fel riktning. Han nämner slagord i en politisk kampanj som ett exempel och pekar på hur den brittiska kampanjen för att vara kvar i EU inför folkomröstningen 2016 förde sin kampanj med slagordet kvarstå ("remain" på engelska).

- Hur kunde de välja det? Stanna kvar hade ju varit bättre – eller varför inte reformera, förbättra.

Kan bli väldigt dyrt

Thaler har bland annat specialstuderat det svenska systemet med premiepensioner. Baserat på detta riktar han en kraftfull varning till ansvariga beslutsfattare: Gör inte soffliggarfonden för riskfylld.

- Det kommer att krävas kompensation om den kraschar och det kan bli väldigt dyrt. Så om statsministern (Stefan Löfven) vill ha mitt råd: Ta inte den risken!

Bitcoin ger han inte mycket för som betalningsmedel annat än i drogaffärer eller när man gör svarta affärer. Ett problem är just den kraftiga värdeökningen för bitcoin och den turbulenta kursen.

Han liknar investeringar i bitcoin vid att spela på kasino och tror det blir trångt i dörren när bubblan spricker. Suget efter kryptovalutan är enligt Thaler psykologisk och saknar verklighetsförankring.

- Folk är rädda att de missar något riktigt bra. Eller så har de någon irriterande bekant som köpte bitcoin när den kostade 100 dollar och som nu får 18 000 dollar för den.