Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild

Beslut om amorteringskrav nästa vecka

Regeringen närmar sig ett beslut om det blir ett skärpt amorteringskrav. På torsdag nästa vecka ska det klubbas, enligt en källa. Riksbankschefen Stefan Ingves varnar för konsekvenserna om kravet inte genomförs.

Beslutet om skärpt amorteringskrav kommer inom en vecka, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande av statsminister Stefan Löfven (S) under ett besök i Genève.

Tio dagar sedan

Samtidigt uppger en regeringskälla för TT att beslutet kommer nästa vecka.

- Det blir på torsdag nästa vecka, säger källan, som vill vara anonym.

Det omstridda förslaget om ett skärpt amorteringskrav lades fram av Finansinspektionen (FI) för tio dagar sedan. Kravet gäller bara nya lån och är riktat mot de högst belånade hushållen.

Stefan Ingves anser att det borde ha införts för länge sedan och han är kritisk mot den beslutsordning som gör att förslaget måste godkännas av regeringen för att få införas.

- Det vore bättre om FI hade rätt att fatta de här besluten själva, så att man får dem gjorda. Annars är risken stor att man ofta, kanske till och med alltid, kommer att vara för sent ute, säger Ingves på en presskonferens i samband med presentation av en ny stabilitetsrapport.

"Rätt beslut att fatta"

Varningarna från mäklare, byggbranschen och banker om att skärpta amorteringskrav i dagens osäkra läge på bostadsmarknaden skulle kunna orsaka turbulens och prisras på bostäder avfärdas av Ingves.

- Det är sällan så att tillfället är absolut optimalt att vidta en åtgärd. Om man sitter och väntar på detta optimala tillfälle då blir normalt sett ingenting gjort, säger han.

- Tajmingen är helt okej och det är rätt beslut att fatta, tillägger han.

TT: Men det är förenat med vissa risker?

- Så är det med allt beslutsfattande.

Ingves räknar med att prisnedgången på bostäder i höst bara är ett hack i kurvan.

- Det är ju så i en marknadsekonomi. Då får man räkna med att ibland går priserna upp och ibland går priserna ned, säger han.

Skattereformer och bostadspolitiska beslut

Enligt Ingves talar det mesta för att bostadspriserna snart vänder uppåt igen. Han ser två huvudsakliga drivkrafter. Den underliggande ekonomin i Sverige och omvärlden ser stark ut. Dessutom finns de obalanser som lyft priserna med cirka 50 procent på fem år kvar på bostadsmarknaden.

För att komma tillrätta med obalanserna krävs enligt Ingves genomgripande skattereformer och svåra bostadspolitiska beslut. Och mindre än ett år inför valet 2018 ser det politiska läget låst ut på den fronten.

Dagens skattesystem, med ränteavdrag och reavinstbeskattning är riggat för att hålla ned kostnaderna så länge ett hushåll bor i en bostad. Men när man säljer kommer en skattesmäll, enligt Ingves.

- Det bidrar naturligtvis till stigande priser, säger han.