Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coop Strömstad informerar kunderna om att butiken tvingas hålla stängt.
 Bild: Victoria Petersson
Coop Strömstad informerar kunderna om att butiken tvingas hålla stängt. Bild: Victoria Petersson

Beskedet: Hundratals Coop-butiker väntas öppna under söndagen

Ett ”större antal” av Coops butiker väntas öppna under söndagen, uppger matvarujättens presstjänst. Betalningen kommer då ske via Coops app.
Det ska röra sig om flera hundra av Coops drygt 800 butiker i Sverige. Exakt hur det ser ut i Strömstad är ännu oklart.

I de butiker som öppnar kommer kunderna kunna betala via Coops app ”Coop Scan & Pay”.

– Det är tyvärr inte en lösning som är möjlig för alla våra butiker i hela landet ännu, sedan kommer ett par hundra butiker ha möjligheten att använda det. Så en del kommer dessvärre vara stängda nu i dag, säger Kevin Bell.

– Det jag vågar säga är att ett större antal butiker kommer öppna. Om de kommer öppna nu, senare i dag, eller ikväll, vågar jag inte riktigt svara på. Men det ser väldigt positivt ut nu.

Att kunder hänvisas till en app riskerar dock att stänga ute vissa.

– Det finns absolut kunder som kanske inte använder sig av smarta telefoner. De som inte kan resa långt till butik, de som inte vill gå in i butiker, där erbjuder vi att man kan köpa online. Man kan också be grannar, vänner, familj, så att man får det hem till sig.

Men har man ingen smartphone är möjligheterna att handla begränsade helt enkelt?

– Det kommer vara begränsade möjligheter. Så där kan vi bara uppmana att man tar kontakt med någon vän eller familj, och be om hjälp. I de butiker som öppnar kommer vi ha medarbetare på plats som kommer kunna vara med och stötta de som behöver hjälp, säger Kevin Bell.

När samtliga Coop-butiker åter kan öppna är oklart.

Attacken, som skedde runt klockan 18.30 på fredagskvällen, upptäcktes av personalen när det plötsligt blev problem med betalningssystemet. Efter ett tag slutade både självbetalningskassor och bemannade kassor att fungera.

Enligt Kevin Bell på Coops presstjänst finns inga tecken på att kunduppgifter läckt ut till obehöriga.

– Detta är någonting som har påverkat våra kassasystem via en leverantör, vi kan inte se att detta på något sätt har påverkat våra kunders information på något sätt.

Tills problemen är lösta meddelar Coop att deras webbutik fungerar som vanligt.

I det här fallet verkar det vara det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, vars verktyg används för att fjärrstyra och övervaka it-miljöer, som har utsatts för ett utpressningsangrepp, där förövare tar sig in och låser it-system.

Haveriet kan ha drabbat tusentals företag i ett flertal länder. En rysk hackergrupp kallad Revil tros ligga bakom attacken, enligt flera internationella medier.

Syftet antas vara att utpressa bolag att betala lösesummor för att få sina system upplåsta. Nyligen betalade en av världens största köttkoncerner, JBS, 11 miljoner dollar till utpressare efter en attack.

Enligt ett uttalande av USA:s president Joe Biden ska fredagens hackerangrepp utredas av amerikansk underrättelsetjänst.

Även SJ, bensinmackskedjan St1och Ica-ägda Apoteket Hjärtat är utsatta.

Det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya som säljer it-tjänster till mängder av kunder världen över ska ha utsatts för en omfattande ransomware-attack på fredagen.

Tusentals företag världen över kan vara drabbade, däribland Visma Esscom som förser Coop och andra svenska företag med kassalösningar.

En ransomwareattack innebär att förövaren placerar mjukvara hos måltavlan, lyckas låsa hela dennes system och sedan kräver en lösesumma för att låsa upp det.

En hackergrupp som kallar sig Revil har pekats ut som ansvariga för attacken. Enligt amerikanska FBI var det samma grupp som förra månaden gav sig på en av världens största köttkoncerner, JBS i Brasilien, i en liknande attack.