Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Bert Karlssons bolag stäms på miljoner för slitage på Hällestrand

Bostadsrättsföreningen som äger Hällestrand stämmer bolaget Jokarjo på 11 miljoner kronor.

Bert Karlssons bolag för asylboenden, Jokarjo, har fått ytterligare en stämning emot sig. Den här gången på närmare elva miljoner kronor för skador på en anläggning i Strömstad.

- Den uppskattningen är som ett skämt, säger Karlsson.

Jokarjo, där Bert Karlsson är vd, hyrde fram till i mars i fjol 49 lägenheter, sju stugor och flera andra byggnader i Strömstad. Enligt bostadsrättsföreningen som äger byggnaderna har anläggningen utsatts för "onormalt omfattande slitage" och skadegörelse.

Därför stäms Jokarjo på knappt elva miljoner kronor. Bolaget krävs också på ränta för tiden som anläggningen inte kan användas, enligt stämningsansökan som har lämnats in till Skaraborgs tingsrätt.

Bert Karlsson hävdar dock att det är Migrationsverket som ska stå för eventuella skador. Dessutom är beloppet som föreningen kräver på tok för högt, anser han.

- De går på oss för att vi har avtal med dem. Men det är Migrationsverket som är ansvarig för skadorna, inte vi, säger Karlsson till TT.

- Sedan har de gjort en uppskattning som är ett skämt. Om du visste hur den där anläggningen såg ut. Den var i fruktansvärt dåligt skick redan när vi kom dit.

Bostadsrättsföreningens advokat Åke Fransson svarar på kritiken:

- Vårt krav är mot Jokarjo, det är ju bostadsrättsföreningens motpart. Vi har ingen möjlighet att kräva Migrationsverket på detta, säger han.

Det är inte första gången som Bert Karlssons bolag stäms. Jokarjo, som 2016 gjorde en vinst på drygt 122 miljoner kronor, har tidigare stämts på miljonbelopp bland annat gällande en gård utanför Mariestad och ett församlingshus utanför Uppsala.

- Det kommer att hända fler gånger, det kan vi inte göra någonting åt, säger Karlsson.

- Vi sitter i Migrationsverkets händer. Om de inte gillar Migrationsverkets värdering så går de på oss.

Samtidigt har Karlsson aviserat att han planerar att stämma Migrationsverket för avtalsbrott, på grund av beslutet att avveckla de privata asylboendena. Enligt honom kommer det att handla om betydande summor.

- Vi måste stämma dem på 70–80 miljoner kronor. Alla är upprörda över hur de skött det här, säger han.

- Migrationsverket säger att de vill göra det billigare, men deras egna anläggningar kostar ju tre till fem gånger så mycket.