Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Begagnade bilmodellerna som är dyrare än nya

Bristen på bilar gör nu att flera bilmodeller säljs dyrare begagnat än nya enligt Sveriges näst största handelsplats för bilar, Wayke.
– Det ska ju inte vara möjligt att en begagnad bil är dyrare än en ny, men det är det, säger Martin Fransson, vd för Wayke.

Pandemin och den stora halvledarbristen påverkar inte bara världens inbromsade nybilsproduktion – den ger nu också utslag på begagnatmarknaden med allt mer stegrande priser, där man kan få bilen direkt.

Snittpriset på de begagnade bilar som sålts i Sverige har gått upp med 17 procent på två år. Prisökningarna för begagnade bilar kan nu ha nått toppen, efter att snittpriset sjönk med två procent i januari, jämfört med december.

Men priset på vissa begagnade bilmodeller fortsätter att öka, och är nu så attraktiva att de överstiger nypriset.

– Det här är historiskt, jag har jobbat i bilbranschen hela mitt liv och aldrig sett något liknande. Det ska ju inte vara möjligt att en begagnad bil är dyrare än en ny, men det är det ju tydligen. Det är en lång lista faktorer som påverkar begagnatpriset, viktigast är leveranstiden på nya bilar av de här modellerna, bonus malus spelar också in, det kostar mycket att äga dessa de första tre åren, säger Martin Fransson, vd, Wayke i ett uttalande.

En rad ytterligare skäl påverkar också begagnatpriserna för de modeller där priset letat sig upp över nyprisnivån. Den svaga svenska kronan gör att bilarna säljs till ett högt exportpris, byggboomen verkar ha påverkat att begagnade transportfordon säljs dyrt, och att flera bränsleslukande modeller går ur produktion, vilket trycker upp begagnatpriset rejält, konstaterar Martin Fransson i sin analys.

Transportfordon och pickups drar iväg

Fem bilmodeller har återkommande sålts dyrare begagnat än som nya enligt Waykes statistik. De är:

• Mercedes G-klass ”Geländewagen”

• Porsche 911

• Ford Transit

• Mitsubishi Outlander

• Toyota Hilux

– Vi sålde en två år gammal bil som rullat nästan fyra tusen mil 15 000 kr billigare än motsvarande nybil. Det är vanligt att begagnade bilar säljs för bra priser just nu, inte sällan nära eller till och med över nypris för vissa modeller. Transportfordon som skåpbilar och pickups går högt. Till exempel kan inte byggföretag, som växer snabbt just nu, vänta på att ge nya anställda ett fordon, säger Henrik Holmlund är chef för begagnatförsäljningen på Volvo Car Retail i ett pressuttalande.

Prisökningar på begagnatmarknaden i procent enligt Waykes statistik
Priser 1 år 2 år
Bensin 18,8 23,6
Diesel 3,3 5,7
El 4,8 29,9
Elhybrid 9,4 – 0,1
Laddhybrid 11,8 20,1