Mäklare Christoffer Svensson visar upp en bostadsrätt i Stockholm för spekulanter.
Mäklare Christoffer Svensson visar upp en bostadsrätt i Stockholm för spekulanter.

"Bara att anpassa sig till köparens marknad"

Priserna på bostadsrätter i Stockholm sjunker och färre dyker upp på visningarna.

ANNONS
|

Måndag kväll och omvisning av en lägenhet i Stockholm. Köparna kommer men är färre än vid en visning under samma period förra året.

- Det kommer lite färre överlag just nu. Utbudet är betydligt större nu vilket gör att köparna har mer att välja på, säger Christofer Svensson vid Fastighetsbyrån.

Trenden har enligt honom varit kännbar sedan augusti men först nu har säljarna börjat acceptera att de priser de tidigare har kunnat förvänta sig inte längre går att få.

ANNONS

- Det har tagit tid. Men många har märkt nu, för man köper och säljer på samma marknad och säljarna märker att även de bostäder de tittar på har gått ner i pris.

Oroliga kunder

Christofer Svensson upplever att många kunder nu är oroliga och att de psykologiska aspekterna är större än själva prisnedgången i sig.

- Det är ingen jättenedgång och priserna kan inte fortsätta upp i all evighet. Men många känner osäkerhet kring nya amorteringskrav, räntehöjningar och slopat ränteavdrag.

Även för mäklarna har det tagit tid att förstå att det inte rör sig om några enskilda svårsålda objekt, utan om en förändrad prisbild på marknaden.

- När åtta helger i rad är dåliga visningshelger förstår man att det handlar om en trend där vi måste anpassa oss, säger Svensson.

ANNONS

Lugnare på villamarknaden

Prisnedgången på villamarknaden har hittills inte märkts av på samma sätt, enligt Svensson.

- Samtidigt sitter de flesta som köper villor i dag med bostadsrätt och de kan bli försiktigare i sina kalkyler.

Därför kan en priskorrigering på villamarknaden komma, även om den släpar efter. Samtidigt är villor ofta mer unika i sitt slag, jämfört med lägenheter, varför han spår att de har större chans att ge fortsatt utdelning i säljarnas plånböcker.

- Det är inte samma utbud på villor som på bostadsrätter så det slår inte lika hårt. Men det märks av. Man når inte rekord i varje försäljning.

TT
ANNONS