Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Missiler på parad i Kina - en av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd som enligt icke-spridningsavtalet från 1970 tillåts ha kärnvapen. Arkivbild.

Banker tillåter investering i kärnvapen

Flera svenska banker tillåter investering i kärnvapenbolag, det visar en kartläggning som organisationen Fair Finance Guide gjort. Av nio granskande banker har endast tre verklig nolltolerans mot ekonomiskt samröre med kärnvapen.

Ett exempel är Nordea, som enligt Fair Finance Guide rör sig i en gråzon. Banken har uttalad nolltolerans mot kärnvapen inom kapitalförvaltning och fonder, men saknar en policy mot kärnvapen vid utlåning. Banken gör affärer med det ryska kärnvapenbolaget Rosatom, som också sköter Rysslands kärnvapenprogram, enligt en granskning som Svenska Dagbladet gjort. Nordea menar att man endast finansierar bolagets kärnkraftsverksamhet.

- Det innebär ändå att banken indirekt stödjer företagets kärnvapenverksamhet, eftersom vinsten från kärnkraftsverksamheten tillfaller kärnvapenbolaget, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide, i ett pressmeddelande.

Nordeas hållbarhetschef Sasja Beslik tillbakavisar kritiken.

- Den slutsatsen är felaktig. Vi finansierar inte – vare sig direkt eller indirekt – någon kärnvapentillverkning, någonstans i världen.