SBAB backar efter skriverier om diskriminering. Arkivbild.
SBAB backar efter skriverier om diskriminering. Arkivbild.

Backar från tuffare seniorlån

Efter kritik från såväl kunder som myndigheter backar nu statliga banken SBAB från att schablonmässigt försvåra för äldre att ta lån. Det blev fel och orättvist, enligt vd Klas Danielsson.

ANNONS
|

SBAB tar bort den schablonmässiga regeln som försämrar bolånevillkoren för personer över 60 år. Bakgrunden är att många låntagare kan räkna med att få rejält sämre inkomst när de går i pension – något som kan försvåra möjligheten att klara sina amorteringar och räntebetalningar. Enligt det nya bolånedirektivet ska bankerna beakta just det.

- Vi strävade efter en så automatisk process som möjligt med hänsyn till framtida inkomstförändringar. Det blev inte bra helt enkelt och nu backar vi från det. Det blev orättvist, säger Klas Danielsson.

ANNONS

Fortsatt betydelse

Det innebär inte att det nu blir fritt fram att låna för personer som närmar sig pension. Kunderna kan bland annat få räkna med att visa upp underlag för kommande pension, exempelvis från sajten Min pension. Försämrad kommande inkomst kan fortsatt försvåra att få lån, men det ska nu göras individuella bedömningar, enligt Klas Danielsson.

Att SBAB ändrar sig efter sommarens skriverier i tidningarna är delvis sant.

- Som alltid hänger sådana här saker i hop. Det blev omskrivet samtidigt som kunder hörde av sig till oss. Vi har pratat med kunder som har varit missnöjda, säger Danielsson.

Kritik mot gräns

Både Finansinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen luftade tidigare kritik mot SBAB:s schabloniserade system – att det inte finns någon specifik ålder där inkomsten faller såsom SBAB hade infört.

De andra bankerna säger sig inte ha svepande schablonregler utan gör individuella bedömningar som i sig kan innebära tuffare villkor för äldre personer där inkomsten bedöms falla ordentligt.

TT
Fakta: Nytt direktiv

Bolånedirektivet infördes från årsskiftet 2016/2017 och baseras på ett EU-direktiv.

Syftet är i grunden att stärka konsumentskyddet på bolånemarknaden. Men samtidigt har direktivet som mål att minska problem med överskuldsättning, som till exempel kan uppstå vid en inkomstminskning i samband med pension.

ANNONS