Energi- och klimatrådgivaren ger många små tips som kan göra stor skillnad.
Energi- och klimatrådgivaren ger många små tips som kan göra stor skillnad. Bild: Mostphotos

Bästa tipsen för att spara på elen och sänka kostnaderna

Med enkla knep kan du påverka vinterns elräkningar. Energi- och klimatrådgivaren Björn Lundqvist tipsar både dig som bor i villa och lägenhet om hur du kan göra för att trimma energikostnaderna.

ANNONS
|

När mörkret kommer tänder vi fler lampor. Samtidigt vill vi kanske brassa på med värmen för att inte frysa. På räkningen syns allt fler förbrukade kilowattimmar och det kan bli dyrare än vad budgeten rymmer.

Kanske behöver det inte vara tänt i alla rum och handdukstorken stå på när den inte används. Med några små manövrar, förändrat beteendemönster och byte av lampor går det att sänka elkostnaderna – såväl för dem som bor i småhus som i lägenhet.

Björn Lundqvist, energi- och klimatrådgivare.
Björn Lundqvist, energi- och klimatrådgivare. Bild: Pressbild

Men de vanligaste frågorna energi- och klimatrådgivaren får kommer från villaägare som vill lära mer om solceller och uppvärmningssystem. För dem är uppvärmningen en stor fråga, både investeringsmässigt och för de löpande utgifterna.

ANNONS

LÄS MER:Stigande elpriser – så skaffar du bästa avtalet

– Kanske har man precis flyttat in och börjar fundera över olika åtgärder i huset, men ofta får plånboken styra vad man börjar investera i, säger Björn Lundqvist som jobbar i Göteborg, Partille och Öckerö på uppdrag av Energimyndigheten och som ger oberoende och kostnadsfri rådgivning.

Det bästa alternativet är inte alltid detsamma för alla och ibland går det inte att få det man vill ha. Alla har inte tillgång till fjärrvärme och har en granne alltför nära redan borrat för bergvärme kanske det alternativet är borta.

– För den som inte har ett vattenburet system skulle luft-luftvärmepump kunna vara ett komplement.

Små åtgärder gör stor skillnad

Att helt byta system för uppvärmning är inget som görs i en handvändning. Därför fokuserar han här på de enkla tipsen, vad man kan göra inför denna vinter i sitt hus för att behålla värmen inomhus.

– Först bör man titta på om det läcker luft vid fönster och dörrar. Är tätningslisterna torra eller skadade? Att byta ut dem är en enkel åtgärd, som kan göra mer än man tror energi- och innemiljömässigt.

För lägenhetsinnehavare kan ju det vara obehagligt när det drar och blir kallras. Underhåll är fastighetsägarens uppgift, men säg till om det, tipsar han.

Vi föredrar olika temperatur inomhus. Som villaägare är man kanske mer tolerant mot att ha det lite svalare, eftersom kostnaden syns direkt på räkningen.

ANNONS

– Ja, det får man avväga själv, eftersom det är individuellt. Men en grads skillnad gör faktiskt fem procent på uppvärmningskostnaderna.

När såg du senast över dina element?
När såg du senast över dina element? Bild: Mostphotos

Villaägare kan också se över sina radiatorers termostater och ventiler.

– De kan vara gamla och då fungerar de inte alltid som de bör göra, förklarar han.

Och när man har gjort det bör värmesystemet injusteras på nytt.

LÄS MER:Elnätsavgiften höjs i Göteborg

För alla typer av boende gäller att inte möblera framför elementen om man vill att värmen ska sprida sig. Värme sprider sig på tre sätt och har du täckt för elementet med en soffa minskar två av dessa, konvektion och strålning. Att elementen oftast sitter under fönster har en poäng, att motverka kallras från fönster.

Värmeförluster ut genom fönster går att minska genom ett så enkelt knep som nedfällda persienner och fördragna gardiner under kalla vinternätter.

”Stäng av”

Nuförtiden är det vanligt med golvvärme och många har handdukstork.

– Sänk eller stäng gärna av dessa när de inte behövs så sparar ni mycket energi, tipsar han.

Stänger du av din handdukstork när den inte används?
Stänger du av din handdukstork när den inte används? Bild: Mostphotos

Belysning går det att spara mycket på. Men det kräver en insats att byta ut gamla glödlampor, halogen och till och med lågenergilampor om det ska ge effekt på elräkningen. Genom att skifta till ledlampor som förbrukar minst energi går det att påverka ungefär en femtedel av sin elräkning, beroende på mängden och typen av befintliga ljuskällor. Led är åtta-tio gånger effektivare än glödlampor och ett byte från lågenergi till led ger ungefär dubbelt så effektiva ljuskällor.

ANNONS

– Numera finns till och med ledlampor där man kan variera mellan kallt och varmt ljus – och även ljusstyrkan.

Hemelektronik står för runt en femtedel av all hushållsel och är den andel som ökar mest på räkningen. Fråga därför efter energiförbrukningen när du köper nya apparater. Det gäller förstås även vitvaror. Det allmänna är rådet att köpa kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare med så bra energimärkning som möjligt.

Välj smartare tumling

– Och om man tittar på torktumlare, välj gärna en med värmepumpsfunktion. Värmen som bildas tas då tillvara, återvinns till torkningen, och de är därför betydligt effektivare än äldre tumlare utan denna funktion. Jag har precis bytt min till en med värmepumpsteknik och jag tycker nog att den också är snabbare än den gamla, säger Björn Lundqvist.

Dessutom tipsar han att om möjligt sänka tvättemperaturen när du tvättar. Den största energiförbrukningen i tvättmaskinen går åt när vattnet ska värmas upp. Skippa också förtvätten om möjligt, och kör full maskin, säger han. Det går åt nästan lika mycket el att köra en halv maskin som en full.

Småhusägare kan generellt också trimma sina elkostnader genom att minska varmvattenförbrukningen.

– Det är de klassiska tipsen, som att duscha kort och helst inte bada samt installera snålspolande munstycken, så kallade perlatorer.

ANNONS

Villahushåll som duschar kortare, använder perlatorer och diskar i maskin kan i vissa fall halvera sin varmvattenförbrukning.

– Testa först med ett munstycke, som exempelvis spolar tio liter per minut, på en kran och byt sedan på övriga ställen. Går man för lågt är risken att duschen ändå blir för lång, konstaterar han.

Städning effektiviserar

Ett generellt tips för alla är att städa bakom kyl och frys. Rengjord baksida gör dem effektivare.

–Viktigt då att allt är urkopplat och att gallret på baksidan hunnit svalna.

Och för att sammanfatta det bästa sättet att spara energi:

– Den billigaste och miljövänligaste kilowattimmen är den som inte används, säger Björn Lundqvist.

Fler tips för att spara el

• Låt inte apparater, som datorer och tv, stå på standby.

• Använd ett grenuttag med on/off-knapp för att lätt kunna stänga av dator och tv helt.

• Koka vatten i vattenkokare.

• Använd lock på kastrullen.

• Låt inte köksfläkten gå i onödan, eftersom den drar ut varmluft ur bostaden.

ANNONS